Duyuru

Karadağ-Kosova sınırı çiziliyor

Karadağ

  /   1723   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

 

Her iki ülke de umutlu olmasına rağmen anlaşmazlık sürüyor.

Southeast European Times için Podgorica ve Priştine'den Marina Roganoviç ve Besa Bekiri'nin haberi -- 05/11/09

photo

Karadağ-Kosova geçici sınırını bir tabela belirliyor. [Arşiv]

Konuyla ilgili tartışmalar sürerken, Karadağ ve Kosova tanımlayıcı ve yasal açıdan bağlayıcı bir sınır çizme amaçlı resmi müzakereler yapmayı planlıyorlar. Yetkililer yapıcı kalmaya gayret gösterirken, Karadağ Dışişleri Bakanı Milan Rocen ülkesinin "komşularımızla konuşarak çözülemeyecek hiçbir zorlu sorunu" olmadığında ısrar ediyor.

27 Ekim'de parlamentoya hitaben yaptığı konuşmada Rocen, "Kosova ile sınır çizimi konusunda hiçbir açık sorun bulunmamaktadır." dedi.

Ancak bakan, konuya ilgili tam olarak bilgilendirilmediğini de kabul etti. Baş diplomat, "Bunun bağlamına girmek istemiyorum ve kamuoyu önünde hakkında yorumda bulunacak kadar bilgim de yok." dedi.

Aynı zamanda, Karadağ içişlerinden yayınlanan sert ifadeli bir bildiride, ülkenin topraklarının bir metrekaresinden bile vazgeçmeyeceği ilan edildi.

Son olaylar endişe seviyesini yükseltti. Kosova basınında çıkan haberlere göre, Pec kasabası yakınında 21 köyün bulunduğu tartışmalı Kulla/Kula sınır bölgesinin Kosova tarafına üzerinde "Karadağ'a Hoşgeldiniz" yazılı işaretler kondu.

Buna protesto olarak, 200'den fazla Arnavut köylü sınır kapısına giden ana otoyolu kapattı. Temsilcileri Sadri Zeka, yaklaşık 1.000 hektarlık bir araziye Karadağ tarafından el konduğunu iddia etti.

Kosova'nın Telegrafi habr ajansına göre, protesto gösterisi üzerine Kosova bölge ve sınır polisi arasında ve Peja/Pec belediye başkanı ile Karadağ sınır polisi baş müfettişi arasında bir toplantı gerçekleştirildi.

Tartışmalı bölge yakınındaki küçük bir Karadağlı sınır kasabası olan Rozaje'nin belediye başkanı Nusret Kalac Vijesti televizyonuna verdiği demeçte, belediyesinin bölgedeki karayollarının bakımını üstendiğini ve güvenliği sağladığını ve bunları yapmaya devam edeceğini söyledi.

Kalac, "Bunu önceden de yapıyorduk şimdi de yapacağız, birisi sınırdan rahatsız olur veya olmaz, birisinin toprak iştahı vardır, bu onların sorunudur." dedi.

Karadağ'daki Sırpları temsil eden milletvekili Emilo Labudoviç aynı fikirde değil. Belgrad merkezli B92 tarafından kaydedilen sözlerinde Labudoviç, etnik Arnavutların kendi köyüne geçtiklerini, otlakları işgal edip ormanları kestiklerini ileri sürdü. Milletvekili, "Karadağ sınır polisi tepki vermiyor." dedi.

Kosovalı yetkililer sınır çizim sürecinin Makedonya ile yakın tarihte sonuçlandırılan süreçten nispeten kolay ve daha kısa olacağına inanıyorlar. Hükümet sözcüsü Memli Krasniki 27 Ekim'de Zeri gazetesi tarafından aktarılan sözlerinde, Kosova ve Karadağ arasında sınır anlaşmazlığı olmadığını söyledi.

 

İçişleri Bakanı Zenun Payaziti de Bota Sot gazetesine bunun "konuyla ilgili bir ortak yönetim süreci olacağını ve kaygı beklenmediğini" söyledi.

Payaziti sınır çiziminin gerçekleşme -ve Karadağ ile resmi diplomatik ilişkilerin başlama- tarihini kesin olarak söyleyememekle birlikte bunun yakında olmasını umduğunu belirtti.

Geçtiğimiz ay, Karadağ İnsan ve Azınlık Hakları Bakanı Ferhat Dinosa yerel basına verdiği demeçte diplmatik ilişkilerin yıl sonuna kadar kurulmasını beklediğini söyledi.

Kosova'da herkes buna katılmıyor. Vetevendosja (Kendi Kaderini Tayin) hareketinin lideri Albin Kurti uzun zamandır iki ülkenin sınır çizimi konusunda sorun yaşayacağı konusunda uyarıyordu. Kurti, yanıtın 35 yıllık bir belgede, Kosova'nın sınırlarının tanımlandığı Yugoslavya'nın 1974 anayasasında bulunabileceğini ileri sürüyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar