Duyuru

Vıçıtırın'da Türkçe resmi dil oldu

Kosova Haberleri

  /   640   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

 

Kosova'nın Vıçıtırın şehrinde Belediye Meclisi üyeleri, Türkçe'nin resmi dil olması kararı aldı.
Perşembe, 08 Mayıs 2008 19:20

Dünya Bülteni / Haber Merkezi 

Türklerin yaşadığı Kosova'nın Vıçıtırın şehrinde Türkçe resmi dil oldu. Bugün toplanan Vıçıtırın Belediye Meclisi üyeleri, kullanımda olan resmi diller arasında Türkçe'nin de yer almasına ilişkin öneriyi ezici oy çoğunluğuyla kabul etti.

Vıçıtırın Belediye Meclisi'nin oluştuğu toplam 31 üyeden öneri 1'e karşı 30 oyla kabul edildi.

Oylama yapılmadan önce öneri konusunda açıklama yapan Vıçıtırın Belediye Başkanı Bayram Mulaku, bu şehirde yüzyıllardır Türklerin de yaşadığını hatırlatarak, yasalar gereği Türkçe'nin Vıçıtırın'da kullanılan resmi diller arasında yer almasının önemine işaret etti.

Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu belirten Belediye Başkanı Mulaku, ayrıca iki ülke arasında var olan dostane ve akrabalık ilişkileri nedeniyle Türkçe'nin resmi dil arasında yer almasının gerekli olduğuna vurgu yaptı.

Türkçe'ye Vıçıtırın şehrinde resmiyet kazandıran kararın alınması ardından toplantıda hazır bulunan Kosova Türk Eşgüdüm Bürosu Müsteşarı Mustafa Sarnıç yaptığı konuşmada, "Türkiye Kosova Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan ilk ülkeler arasında yer alarak, tarihi ve manevi sorumluluğunu yerine getirmiştir. Şimdi bu yeni dönemde özellikle Vıçıtırın halkı ile Türkiye'deki ilgili belediyeler arasında ilişkileri daha da gelişeceğine inanmaktayım. Özellikle bu çerçevede ekonomik anlamda Türkiye'den iş adamları gelip Vıçıtırın'da daha fazla yatırım yapmalarını özendireceğiz" şeklinde konuştu.

Bugün bu kararı almakla Vıçıtırın Belediyesi ve halkının Türkiye'ye karşı sorumluluğunu yerine getirmiş olduğunu belirten Kosova Türk Eşgüdüm Bürosu Müsteşarı Mustafa Sarnıç, Türkçe'nin Vıçıtırın'da belediye düzeyinde resmi dil olarak kabul edilmesinin kararlaştırılması dolayısıyla şükranlarını dile getirdi.

Müsteşar Sarnıç'ın bu konuşması, Vıçıtırın Belediye Meclisi üyeleri tarafından alkışla karşılandı.

Bugün önemli bir gün yaşayan Vıçıtırın, Kosova'da Türkçe'nin resmileştiği 6'ıncı şehir oldu. Bundan daha önce Prizren, Mamuşa, Mitroviça, Priştine ve Gilan'da Türkçe, belediye meclislerinin kararlarıyla resmi dil olmuştu. 
  

Yorumlar