Duyuru

Bulgaristan'dan Türk oylarını engelleme çabası

Bulgaristan

  /   574   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 
Bulgaristan, yurt dışındaki vatandaşlarının oy kullanmasını yasaklamaya hazırlanıyor.
Perşembe, 05 Kasım 2009 12:11


Dünya Bülteni/Haber Merkezi

Bulgaristan'da yurt dışındaki vatandaşlarının oy kullanmasını yasaklamaya yönelik bir yasa hazırlamayı düşündüklerini belirten Bulgaristan Dışişleri Bakanı Rumyana Jeleva, ülke dışında kurulan seçim merkezlerinde oy verme işlemi sırasında çok sayıda sorun tespit edildiğini savundu. Uzmanlar bu uygulamanın ülke içindeki Türk etkinliğini kırmak olduğunu belirtirken, ülkede farklı fraksiyonlar Dışişleri Bakanı'nın açıklamasına tepki gösteri.

Avrupa'da birçok ülkenin yurt dışında seçim merkezleri kurmadığını kaydeden Jeleva, en iyi çözümün sadece ülke içinde oy kullanımına izin verilmesi olacağını iddia etti. Bu durumdan en çok Tükiye'de yaşayan Türk kökenli Bulgaristan vatandaşları etkilenecek.

Bulgaristan'da, 5 Temmuz 2009 tarihinde yapılan son genel seçimde Türkiye'de 123 seçim merkezinde toplam 93 bin kişi oy kullanmıştı.

Yasa değişikliği yapılırsa Türkiye'deki Bulgaristan vatandaşları bundan sonraki seçimlerde oy kullanmak için Bulgaristan'a gitmek zorunda kalacak.

Bu arada aşırı milliyetçi çizgide yer alan muhalefetteki Düzen Meşruiyet ve Güvenlik Partisi'nin lideri Yane Yanev, Türkiye'den gelen oyların geçersiz kabul edilmesini ve üyelerin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin bu oylar sayesinde kazandığı 7 milletvekilliğinin geri alınmasını istiyor.

Hak ve Özgürlükler Hareketi, Bulgaristan parlamentosunda 38 milletvekiliyle temsil ediliyor.  

  

Yorumlar