Duyuru

Mustafa Aliş Hacı tekrar Başmüftü seçildi

Bulgaristan

  /   796   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sofya’da gerçekştirilen Bulgaristan Başmüftülüğü Olağanüstü Ulusal Kongresinde Mustafa Aliş Hacı tekrar Başmüftü seçildi. Bölge Müftülüklerini temsilen kongreye katılan 907 delegeden sadece biri Mustafa Alış Hacı’nın seçilmesine ‘Hayır’ oyu kullanırken, diğer aday Fikri Ali için ise sadece iki delege ‘EVET’ oyu kullandı. 
 

Kendisiyle birlikte Fikri Ali’nin de aday olduğunu belirten Hacı, Başmüftülüğün tüzüğünde önemli değişikliklerin yapıldığını kaydetti. Başmüftü ayrıca Yüksek Müslüman Şurası Başkanlığı görevinden sağlık durumu nedeniyle istifa eden Basri Pehlivan’ın yerine Şabanali Ahmet'in getirildiğini açıkladı.
Bir önceki kongre 19 Nisan 2008 tarihinde yapılmıştı. Ancak Sofya Temyiz Mahkemesi, eski Başmüftü Nedim Gencev’in başvurusu üzerine geçen yıl yapılan kongre hakkında ‘geçersiz’ kararı almıştı.

NEDİM GENCEV, MAHKEMECE GEÇERSİZ SAYILAN GEÇEN YILKİ KONGREDEN SONRA NE DEMİŞTİ

"Yasalara göre, Bulgaristan Müslümanlarının başmüftüsü benim. Yasal haklarımı kullanarak, en kısa zamanda başmüftülük koltuğuna oturacağım."
Bulgaristan`da komünizm döneminin son yıllarında Komünist Partinin desteğiyle Başmüftü atanan Nedim Gencev, ülkedeki rejim değişikliğinin ardından görevinden alınmıştı.
Kendisine bağlı kişilerle ayrı bir başmüftülük kuran Gencev, bu başmüftülüğü mahkemece tescil ettirmiş ve 2005 yılında yapılan Bulgaristan Müslümanları Kongresinin geçersiz sayılması için idare mahkemesine başvurmuştu. Gencev`in başvurusu, mahkeme tarafından kabul edildi. İdare mahkemesinin bu kararı üzerine, Başmüftülük Müslümanlar Kongresinin olağanüstü olarak toplanmasına karar verdi.
Nedim Gencev, kendi kurduğu başmüftülükte yolsuzluk yaptığı ve zimmetine para geçirdiği iddiasıyla yaklaşık 3 yıl önce gözaltına alınmış, ancak daha sonra delil yetersizliğinden serbest bırakıldığı bildiriliyor.

Mustafa Aliş Hacı, 1962 yılında Velingrad’a bağlı Draginovo Köyünde doğdu. Orman Lisesini bitirdi.1990’da doğduğu köyde imamlık yapmaya başladı. Daha sonra Başmüftü Yardımcısı görevine getirildi. 1997 yılında Ürdün’de ilahiyat fakültesinden mezun oldu.1997’de Başmüftü seçildi. 2000 yılında Yüksek Lisans eğitimi aldı. 2008 yılında İstanbul, Marmara Üniversitesinde doktorasını tamamladı. 

 

Bulgaristan Havadis, 31102009

 

  

Yorumlar