Duyuru

Yazar Kadare sınırları aştı

Arnavutluk Haberleri

  /   520   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

Ünlü yazar İsmail Kadare Arnavutlar'a gurur getirdi, ancak bazıları edebiyata vatanseverlik penceresinden bakılıp bakılmaması gerektiğini sorguluyorlar.

Southeast European Times için Tiran'dan Manjola Hala'nın haberi -- 30/10/09

photo

 

İsmail Kadare (solda) prestijli 2009 Asturias Prensi Ödülünü aldı. [Getty Images]

 

 

 

 

 

 

 

 

Büyü bir İspanyol vakfı, ülkenin Nobel Edebiyat Ödülünün dengi olan Asturias Prensi Harfler Ödülünü Arnavut edebiyat simgesi İsmail Kadare'ye verdi.

Bu yılki birinciyi açıkladığı bildirisinde vakıf, Kadare'yi "Arnavut edebiyatının, köklerini unutmadan sınırları aşarak totaliterliğe karşı evrensel bir ses olarak yükselen zirvesi" olarak nitelendirdi.

Ülkenin bir numaralı deneme yazarı ve şairi olarak kabul edilen 73 yaşındaki Kadare, Arnavutluk'ta yaşadığı komünist dönem boyunca yazılarıyla totaliterliğe karşı mücadele etti. Enver Hoca rejiminin 1990 yılında çökmesinden kısa bir süre sonra Kadarei Fransa'ya siyasi iltica başvurusunda bulundu.

Yazarın Arnavut kültüründeki rolü reddedilememekle Arnavut halkının büyük kısmı Kadare'nin edebi başarılarında gurur duymakla birlikte, bugün bazı blogcular bu en son ödülün vurguladığı şeyle ilgili daha büyük bir felsefi anlaşmazlığı yansıtıyorlar. Blogcular, ödülün Arnavut kültürünü tanıyıp ülkeyi tanıttığını mı yoksa sadece Kadare'nin edebi yeteneğini mi vurguladığı konusunda anlaşamıyorlar.

Alidea, Kadare'yi "Arnavutça'nın kendisinden gurur duymasını sağlayan yazar" olarak tanımlayarak genel havayı yakalıyor. La_rosee de buna katılıyor ve Kadare'nin yakında Nobel Ödülü'nü de kazanacağı yönündeki yaygın umudu paylaşıyor.

Lulian Kodra, İspanya henüz Kosova'yı tanımadığı ve ülkenin bağımsızlığının bu kadar değişmez bir karşıtı olmasından dolayı Kadare'nin ödülü kabul etmesine şaşırmış durumda. Tam tersine, Monda Kadare'nin ödülü reddetmesi için bir neden göremiyor.

Rruga02'ye göre Kadare, Arnavut kültürünün tanıtımına olan dev katkılarından ötürü ödülü hak ediyor. AncakArbri09'e göre burada edebiyat görüşü çiğneniyor. Bu blogcu için yazmak bir halkla ilişkiler biçimi değil bir sanat. Amacıysa siyasi konumları geliştirmek veya bir ülkenin reklamına yarıdmcı olmak değil.

Onufri yazısında Kadare'nin eşsiz olduğunu söylüyor. Blogcu, "Başka hiçbir Arnavut onun dehasına yaklaşamaz bile ... yaklaştıklarını sansalar bile." diyerek, yazarla şahsen tanıştığını da ekliyor.

Onufri'ye göre, Asturias Ödülü adayı yazar "korkutucu derecede keskin zekaya sahip bir düşünür ve [aynı zamanda] son derece kutum birisi."

Alproud yaygın bir görüşü toparlıyor. Yazısına göre Kadare, Arnavut edebiyatının dünyadaki en ünlü isminin olmasının yanı sıra değerli bir kaynak da.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar