Duyuru

Kosova seçimleri genel olarak başarılı

Kosova Haberleri

  /   380   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

Uluslararası gözlem misyonu ENEMO'ya göre, oylama süreci sandık merkezlerinin %93'ünde iyi gitti.

Southeast European Times için Priştine'den Linda Karadaku'nun haberi – 18/11/09

photo

16 Kasım Pazartesi günü Kosovo Polje'de oylar sayılıyor. [Laura Hasani/SETimes]

Kosova'da yapılan yerel seçimlerin ön sonuçları, yetkililerin deyimiyle "teknik güçlükler" yüzünden gecikti. Buna rağmen, uluslararası ve yerel gözlemciler 15 Kasım Pazar günkü seçimlerin genelde tatmin edici düzeyde olduğunu ve sürecin uluslararası standartları karşıladığı görüşündeler.

Alman Avrupa Parlamentosu üyesi Doris Pack başkanlığındaki bir heyet Pazartesi günü yaptığı açıklamada, seçimlerin Kosova'nın demokratik geçişinin önemli bir safhası olduğunu belirterek, çok ırklı bir toplumda sürmekte olan ademi merkeziyet süreci yoluyla bütün toplumların hak ve sorumluluklarındaki ilerlemeyi gösterdiğini söyledi.

Pack, "Bir takım kusurlarla birlikte, seçim süreci bugüne kadar belirgin bir seçmen katılımıyla genel olarak huzurlu ve iyi bir atmosferde geçmiştir." dedi.

Yetkili, Sırpların seçimlere katılımını da memnuniyetle karşılayarak Kosovalı Sırpların geleceklerinin kendilerine bağlı olduğunun farkına vardıklarını söyledi.

Pack, "Belki bu durum bazı devletlere bu ülkeye olumlu bakıp Kosova'yı tanımaya ikna edebilir." dedi.

ABD'nin Priştine Büyükelçisi Christopher Dell de, "Kosova ve halkı bugün büyük gurur duyabilirler. Kosova'nın seçmenleri, siyasileri ve seçimleri düzenlemek ve yönetmekle görevli yetkilileri dünyaya bağımsız bir Kosova'nın demokrasinin yeşerebileceği ve bunu yaptığı bir yer olduğunu göstermişlerdir." dedi.

Dell ayrıca, çok sayıda Kosovalı Sırp'ın Belgrad'dan gelen seçimleri boykot çağrılarına rağmen seçimlere katılma kararına da övgüde bulundu. "Seçimlerin sizlere geleceğinizi ve toplumlarınızın geleceğini şekillendirmek için bulunmaz bir fırsat sağladığını haklı olarak anladınız." dedi.

Kosova Merkez Seçim Komisyonu tarafından Pazartesi günü açıklanan kısmi sonuçlar, Kosova Demokrat Partisi'nin (PDK) belediyelerin çoğundan zaferle çıktığını ve onu Kosova Demokratik Birliği'nin (LDK) izlediğini öne sürüyor. Belediyelerin çoğunda 13 Aralık'ta ikinci tur seçimler yapılacak.

Darko Aleksov başkanlığındaki uluslararası gözlem heyeti ENEMO ön raporunu Pazartesi günü yayınlayarak, seçim sürecinin ülkedeki sandık merkezlerinin %93'ünde olumlu olarak değerlendirildiğini belirtti.

Ancak heyet, seçmen gizliliği eksikliği ve yeni oy kullanma teknikleriyle ilgili olarak algılanan eğitim noksanlığı gibi bazı eksikliklere de işaret etti.

"2007 seçimleriyle ilgli olarak Seçim Şikayet ve İtiraz Komisyonu ECAC'ın ilgili mahkemelere ilettiği hiçbir adli vakanın kovuşturmaya uğramamaış olması da endişe vericidir." diyen heyet, Kosova makamlarının ECAC'a zamanında kaynak sağlamadığına da dikkat çekti.

ENEMO, "Ancak uluslararası örgütlerin müdahalesi ve desteği sonrasında, ECAC seçim gününden önceki son haftalarda faaliyete geçebilmiştir." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır 

  

Yorumlar