Duyuru

İngiltere'deki 'İslami okullar' zor durumda

Dünyadan Haberler

  /   455   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 
Müslüman öğrencilere eğitim sağlayan okulların çoğu krizin yıkıntısı altında kalmak üzere..
Perşembe, 19 Kasım 2009 14:59


Dünya Bülteni/Haber Merkezi

İngiltere'de birçok bağımsız İslami okulun yeterli maddi imkan olmadığı için kapanma tehdidi altında olduğu bildirildi. İngiltere 100'e yakın bağımsız İslami kurumu temsil eden Müslüman Okullar Derneği'nden (AMS) yapılan açıklamaya göre, çok sayıda okulun açık kalmayı başaramayacağını söyledi.

Çoğu okulun, yılda öğrenci başına iki bin sterlini bulan maliyeti bağıç ve okul ücretleri ile karşıladığını anlatan AMS başkanı Muhammed Makdum, ekonomik krizin bağışları düşürdüğünü ve velileri ücretleri ödeyemeyecek duruma getirdiğini söyledi.

İngiltere'deki toplam 130 İslami okulun tamamının kapanma tehlikesiyle yüzyüze olduğunu ifade eden Mahdum, bunlardan sadece 11'inin devlet yardımı alabildiğini belirtti.

Oxford'daki Ikra Kız Okulu da kapanmanın eşiğindeki bağımsız özel okullardan biri..

Oxford'un tek islami okulunun azalan bağışlar ve ücretleri ödeyemeyen ailelerin çocuklarını almak zorunda kalması nedeniyle kapanması gündemde.. Müdür Dr Hocat Remzi, bazı ebeveynlerin çocuklarını ülkelerine, ailelerinin yanına gönderdiğini, böylece dini eğitimlerine devam etmelerini sağladığını söyledi.

İngiltere'deki bazı islami okullar, devlet sektörü kapsamında değerlendirilmek ve Gönüllü Desteklenen Okullar (VAS) statüsü kazanma mücadelesi veriyor. Böylece öğrencilerden ücret almadan, maliyetlerini devlet desteği ile karşılama imkanına kavuşabilecekler. Karşılığında ise, ulusal ders programını uygulamanın yanısıra, dini eğitim de verebilecekler.

Hükümet, devlet sektörüne daha fazla dini eğitim veren bağımsız okul taşımak için istekli olduğunu söyledi. Ancak, Makdum birçok okulun devlet destekli eğitimle bağımsız yapılarının tehlikeye gireceği düşüncesiyle bu seçeneğe sıcak bakmadığını kaydetti. 

  

Yorumlar