Duyuru

Sağlık sektöründeki eksiklikler ölümcül sonuçlara yol açıyor

Arnavutluk Haberleri

  /   627   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

 

Arnavut bir kız rutin bir bademcik ameliyatında hayatını kaybetti. Blogcular neden diye soruyorlar.

photo

Arnavutluk'un sağlık sistemi ateş altında. [AFP]

17 yaşındaki bir lise öğrencisi olan Matilda Petriti, geçirdiği bademcik ameliyatı sonrasında 3 Mayıs'ta hayatını kaybetti. Arnavutluk'un doğusundaki Pogradeci kentindeki özel bir klinikte yapılan ameliyatta, doktorun yanlışlıkla bir damarı kestiği ve akciğerlerde biriken kanın Matilda'yı öldürdüğü bildiriliyor. Olay, halk arasında Arnavutluk'un sağlık sistemindeki eksiklerle ilgili kaygıları derinleştirdi.

Kristi Pinderi'nin olayla ilgili makalesi, "Arnavutluk için 3445 neşter", ilk olarak MAPO dergisinde yayınlandı ve o zamandan beri de Peshku pa ujë sitesinde tekrar yayınlanarak sıcak bir tartışmaya yol açtı. Bazı blogcular medyanın ilgisinin ilgili makamları değişiklik talimatı vermeye iteceğini savunurken, diğerleri olayın siyasileştirilmesinden şikayet ediyorlar.

Örneğin Koth, yazarın amacının Mjaft! eylemcilerinin yanı sıra Arnavutluk'ta yeni başlatılan bir hareket olan G99'un rolünü vurgulamak olduğuna inanıyor.

Ancak Klajdevour aynı fikirde değil. "G99 ve MJAFT'ı bir kenara bırakalım," diyen yazar şöyle devam ediyor: "Şimdi yorumunuz nedir? Düşüncelerimizin önyargıdan kurtulmasının tek yolunun bu olduğuna inanıyorum."

Arnavutluk'taki sağlık hizmetlerinin durumuna kafa yoran Rob-ternet de Pinderi'nin makalesini savunuyor ve 15 Mart'taki Gerdek faciasıyla bir kıyaslama yapıyor. Yazar, mühimmat deposu faciası daha çarpıcı manşetlerle verilirken, işlemeyen bir sağlık sisteminin daha az ölümcül olamayacağını ileri sürüyor.

"Yazarı, sağlık gibi sorunlu bir konu hakkında konuştuğu için kutlamak zorundayım." diyen Rob-ternet şöyle devam ediyor: "Gerdek trajedisinde 26 kişi öldü. Peki Arnavutluk'un sağlık sektöründeki sorunlar kaç Gerdek eder? Sağlık sisteminin genel durumunu değiştirmek kolay değil. Ancak medyanın odağında olması bu sektörün daha özenli olmasına ve trajedilerin önlenmesine yardım edebilir. Yazar bu tabu konu hakkında yazdığı için alkışlanmalıdır."

Ll, özel kliniklerde yaşadığı kendi deneyimlerini anlatıyor. Yazar, "Özel kliniklere yatırım yapılıyor ancak fonlar dağılıyor ve bütün klinikler uzmanlar tarafından işletilmiyor. Sonuç da bazen korkunç olabiliyor." diyor.

Aynı temayla ilgili başka bir makale hakkında yorum yapan Jay-z sağlık çalışanlarının tarafını tutuyor. "Kimse doktordan Cumartesi, Pazar, Salı sabah 2, Perşembe gece 11 ve Cuma sabah 5'te para almadan çalışmasını bekleyemez." diyen yazar şöyle devam ediyor: "Özellikle ilaç fiyatlarının göğe fırladığı bugünlerde kimse ondan cebinden bütün ilaç ve tıbbi cihazları çekip çıkarmasını bekleyemez."

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar