Duyuru

Yunanistan eğitim reformunda adım attı

Yunanistan

  /   697   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 Hükümet, öğrencileri devlet üniversitelerine kayıtla tutmaya çalışan mevcut mevzuatı değiştireceğini açıkladı.

Southeast European Times için Atina'dan Hristos Ringas'ın haberi --

photo

Öğrenciler eğitim reformları için Atina'da gösteri yaptılar. [Getty Images]

Hükümet kaynaklarından 11 Kasım Çarşamba günü yaılan açıklamaya göre hükümet, Yunan eğitim reformunda çığır açan bir hamleyle, AB yasaları uyarınca ülkedeki özel üniversitelerin mezunlarına devlet üniversitelerinden mezun olan muadilleriyle aynı mesleki hakları vermeyi planlıyor.

Hareket, Birliğin günlük 15 bin avroluk para cezaları sonrasında 600 bin avroluk bir para cezası tehdidini ortadan kaldıracak.

Yerel basına göre, Eğitim Bakanı Anna Diamantopulo'ya yabancı üniversitelerin mezunlarına normal üniversite mezunlarıyla aynı mesleki statü verilmesini öngören bir AB kuralına uyum sağlaması için iki aylık bir süre verildi. Diamantopulo'nun, özel üniversitelere olan ilgisizlik durumuna çözüm bulmanın bakanlığı için öncelik olduğunu söylediği bildiriliyor.

Bakan, üniversite dekanlarıyla Çarşamba günü yaptığı bir toplantıda Brüksel'den gelmesi beklenen para cezalarıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Diamantopulo akademik çevrelere, özel üniversitelerin tanınmasının yol açabileceği güçlü tepkilere karşı birlik olma çağrısında bulundu.

Atina Ulusal Teknik Üniversitesi'nden Konstantinos Mutzuris Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, "Özel üniversitelerin denetlenmesi konusunda katı kriterler koymalıyız." diyerek şöyle devam etti. "Aksi takdirde yeni yasal mevzuata geçemeyiz."

Yunanistan'ın eğitim sistemi yıllardır özel üniversitelerin verdiği diplomaların tanınması yönünde baskı görüyor. Şu anda Yunanistan sadece devlet üniversitelerinin verdiği diplomaları tanıyor.

Yunanistan'dak en büyük yüksek öğrenim kurumu ve American Colleges of Greece'in bir kolu olan Deree College, New England Association of Schools and Colleges tarafından tanınan bir müfredat sunuyor.

Bazı patronlar, çok uluslu bir çalışma ortamına uyum sağlamada daha fazla deneyim sahibi olabileceği için bir Deree mezununu işe almayı tercih ediyorlar.

Yunanistan Ulusal Akademik Akreditasyon Bilgi Merkezi ve Yunan kamu sektörüne göre, bir Deree diploması potansiyel bir çalışanın eşikten içeri adım atmasına yardım edebilecek olmasına rağmen, derece boş ve geçersiz.

Deree College mezunu Konstantinos Diakoumis, "Yunanistan'da devlet dışı yüksek öğrenim derecelerinin tam olarak tanınması bence topluma ancak yarar sağlayabilir. Yüksek öğrenime yönelik büyük bir talebi karşılar, ülkenin Güneydoğu Avrupa'da bir kültür ve eğitim merkezi olarak rolünü güçlendirir ve devlet üniversitelerinin modernize ve rekabetçi olmalarına yarıdmcı olur." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
  

Yorumlar