Duyuru

Arnavutluk resmi AB aday statüsü yolunda ilerliyor

Arnavutluk Haberleri

  /   422   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

27 AB üye ülkesinin dışişleri bakanlarının gelecek haftanın başlarında Avrupa Komisyonu'ndan Arnavutluk'un üyelik müzakerelerine başlamaya hazırlık durumu hakkında bir değerlendirme hazırlamasını istemeleri bekleniyor.

(Reuters - 12/11/09; AFP, Reuters, Balkans.com - 11/11/09)

photo

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn, daha önce Arnavutluk'un AB standartlarını karşılamak için önünde uzun bir yol olduğu konusunda uyarmıştı. [AFP]

11 Kasım Çarşamba günü çıkan haberlere göre, Arnavutluk yakında resmi AB aday ülkeleri listesinde Hırvatistan, Makedonya ve Türkiye'ye katılarak Avrupa entegrasyonu yolunda büyük bir adım atabilir. AFP'nin ismi açıklanmayan bir diplomatik kaynağa dayanarak verdiği haberde, Birliğin 27 üyesinin büyükelçilerinin Arnavutluk'un bloğa üyelik hedefini desteklemeyi kabul ettikleri ileri sürüldü. Çarşamba günü Brüksel'de gerçekleşen görüşmelerden diplomatlar, Avrupa Komisyonu'ndan Arnavutluk'un üyelik müzakerelerine başlamaya hazırlık durumu hakkında bir değerlendirme hazırlamasını istemeye karar verdiler.

AB dışişleri bakanlarının Brüksel'de Pazartesi günü başlayacak iki günlük bir toplantıda büyükelçilerin kararını onaylamaları bekleniyor. İsveç'in AB başkanlığı İnternet sitesinde 30 Ekim günü yayınlanan müzakerelerin geçici gündeminde, "Batı Balkanlar" olası tartışma maddelerinden birisi olarak sıralanıyor.

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa ülkesinin resmi AB üyelik başvurusunu 28 Nisan'da sundu. Tiran'ın üyelik müzakerelerine hazırlık durumu hakkında AK'den olumlu bir değerlendirme gelmesi halinde, Arnavutluk resmi bir aday haline gelecek.

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn Arnavutluk Dışişleri Bakanı Olli Rehn ile Çarşamba günkü görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, bu adımın atılma "zamanının çoktan geldiğini" söyledi.

Ancak ülkenin eski AB aday ülkeleri listesine dahil edilmesi, üyelik müzakerelerine hemen başlayacağı anlamına gelmiyor.

Örneğin, Hırvatistan Haziran 2004'te aday ülke olarak onaylanmıştı. Aynı yılın Aralık ayında yapılan zirvede, o zaman 25 ülkeden oluşan bloğun liderleri Zagrep'in üyelik müzakerelerine başlama tarihini 17 Mart 2005 olarak belirlemişler ve bunu da ülkenin Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesiyle tam işbirliği yapma şartına bağlamışlardı. Ancak müzakereler, zamanın BM savaş suçları başsavcısı Carla del Ponte'nin Hırvatistan'ın bu şartı yerine getirdiğini doğruladığı aynı yılın 3 Ekim tarihine kadar başlamamıştı.

Aralık 1999'dan bu yana resmi AB adayı olan Türkiye, Hırvatistan ile müzakerelerinin başlaması için yaklaşık altı yıl beklemek zorunda kalmıştı. Makedonya da Aralık 2005'ten beri bir başlama tarihi bekliyor.

Tiran'dan büyük olasılıkla Brüksel ile müzakerelere başlamadan önce bir dizi kapsamlı siyasi ve ekonomik reformlar uygulaması istenecek. Bu şartların yerine getirilmesiyse yıllar sürebilir.

Çarşamba günü Meta ile düzenlediği ortak basın toplantısında Reuters tarafından kaydedilen sözlerinde Rehn, Arnavutluk'un hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığını güçlendirmenin yanı sıra medya özgürlüğünü sağlaması gerektiğini söyledi. Meta gazetecilere verdiği demeçte, ülkesinin AB üyeliği için gereken reformları uygulama çabalarını hızlandıracağını söyledi.

AB aday ülkelerinin siyasi olgunluk göstermeleri gerektiğini vurgulayan Rehn de, Arnavutluk'un ülkedeki ana muhalefet partisi meclis çalışmalarına yönelik boykotuna son vermeden AK'den olumlu bir değerlendirme beklemesinin zor olduğunu açıkça belirtti.

Rehn, "Parlamento boykotu uzun sürecek olursa, siyasi kriterlerin analizi üzerinde olumsuz bir etki yaratır ve böylelikle de aday statüsü alınma şansı üzerinde negatif bir sonuca yol açar." dedi.

Edi Rama'nın liderliğindeki Sosyalist Parti (SP), 28 Haziran genel seçimlerinin sonuçlarının hileli olduğunda ısrar ederek meclisi haftalardır boykot ediyor. SP, seçimleri ve iktidarda ikinci dönemi kazanan Berişa'nın Demokrat Parti'sinin sadece %1,5 oranında arkasından geldi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar