Yeni bir ankette, birçok AB ülkesinde iyileştirmeler gerektiği ortaya kondu.
(Nine O'clock, Kathimerini, Reuters - 18/11/09; Uluslararası Şeffaflık Örgütü, Reuters, RFE/RL, IPS, Euobserver, Deutsche Welle, Romanian Times, HotNews.ro, Sofia Echo, Dnevnik.bg, Makfax, B92, Hürriyet - 17/11/09)
Uluslararası Şeffaflık Örgütü, Yunanistan'ın yolsuzlukla mücadele etmek için "acil ve sürekli çaba" göstermesi gerektiğini söyledi. [Arşiv] |
Uluslararası Şeffaflık Örgütü (TI) 17 Kasım Salı günü yayınladığı yeni bir ankette, Atina'nın yolsuzlukla mücadelede acil tedbirler alması gerektiğini söyledi. Örgüt Yunanistan'ı Bulgaristan ve Romanya ile birlikte en fazla yolsuzluk olan AB üyeleri arasında sıraladı.
Üç ülke, AB adayı Makedonya ile birlikte, Berlin merkezli uluslararası izleme örgütünün 180 lke ve bölgeyi kapsayan yıllık Yolsuzluk Algılama Endeksinde (CPI) 71. sırayı paylaştı. Dört ülkenin her biri, sıfır (yolsuzluk seviyesi yüksek) ile 10 (yolsuzluk seviyesi düşük) arasında değişen bir ölçekte 3,8'er puan aldı.
Makedonya ve geçen yıl AB sınırları içinde en fazla yolsuzluk olan ülke olarak sıralanan Bulgaristan'ın her biri, son 12 yıl içinde notlarını 0,2'şer puan artırdı. Yunanistan ise tam tersine, dünya genelinde 57. sırada yer aldığı 2008 yılındaki 4,8'lik notundan 0,9 puan geriledi. Uzmanlar durumdan ülkenin çözüm bulamadığı "sistem zayıflığını" sorumlu tutuyor.
"Yunanistan'ın kötü notu, AB'ye katılmanın otomatik olarak yolsuzluğun azalması anlamına gelmediğini gösteriyor." diyen TI şöyle devam etti: "Ülkenin kabul edilebilir seviyelerde şeffaflık ve güvenilirlik içinde yaşamasını sağlamak için acil ve sürekli çabalar gerekmektedir."
Bu yıl Romanya yine 3,8 puan almasına karşın küresel sıralamada bir sıra aşağı kaydı. TI'nin Romanya şubesi başkanı Victor Alistar İngilizce çıkarılan Bükreş merkezli Nine o'Clock gazetesi tarafından aktarılan sözlerinde, 2009'da Bükreş'in son yedi yıl içinde ilk defa yolsuzlukla mücadelede hiçbir ilerleme kaydedemediğini söyledi.
Alistar, "Bu durgunluk, yasal ve kurumsal tedbirlerle ilgili stratejik işbirliği eksikliğinin bir sonucu olup, bu eksiklik tüm dürüstlük direklerinin aşırı derecede savunmasız hale gelmesine yol açmış ve reformun ve genel olarak Romanya'nın itibarına zarar vermiştir." dedi.
13 farklı uzman ve iş anketini temel alan CPI, belli bir ülke veya bölgede kamu sektöründeki algılanan yolsuzluk seviyelerini ölçüyor. Bu yıl ankete katılan 180 ülkenin sadece 49'u, geçen yılki 52'den düşüşle 5,0 veya üstü not almayı başardı. TI, bazı ülkelerde görülen yüksek seviyedeki yolsuzluğun bu ülkelerin küresel ekonomik krizin etkisine çözüm bulmalarına yardımcı olma amaçlı uluslararası çabaları yavaşlatabileceği konusunda uyardı.
Başkanı Huguette Labelle Salı günü Berlin'de yaptığı konuşmada, "Tüm dünyada dev teşvik paketleri, hızlı kamu fonu dağıtımları ve huzuru sağlama amaçlı tedbirlerin uygulandığı bir dönemde, yolsuzluğun aşındırıcı döngüsünü kırmak için onun iyi yönetim ve güvenilirliği nerede engellediğini tespit etmek şarttır." dedi.
Bu yıl 9,4 puanla en yüksek notu alan Yeni Zelanda'yı 9,3 ile Danimarka ve 9,2'şer puanla Singapur ve İsveç izledi. İsviçre ise 9,0 ile 5. sırada yer aldı.
1,1 puan alan Somali dünyada en fazla yolsuzluk olan ülke olarak listenin en altında yer alırken, onu 1,3 ile Afganistan, 1,4 ile Burma ve 1,5'er puanla Sudan ve Irak izledi.
2008 CPI'de 6,4 ve bir önceki yıl aldığı 5,6'dan artışla bu yıl 6,6 puan alan Kıbrıs Rum Kesimi, Estonya ve Slovenya ile 27. sırada yer aldı. Akdeniz adası, bir kez daha Güneydoğu Avrupa (GDA) ülkeleri arasında yolsuzluğun en az olduğu ülke oldu.
Ancak Bosna-Hersek (BH) listede aşağı kayarak bölgede yolsuzluğun en fazla olduğu ülke konumunu korudu. 2008 yılındaki 3,0'den düşüşle bu yıl aldığı 3,0 puanla ülke, Dominik Cumhuriyeti, Jamaika, Madagaskar, Senegal, Tonga ve Zambia ile 99. sırayı paylaştı.
TI-BH Yönetim Kurulu başkanı Emir Cikiç Salı günü yaptığı açıklamada, "Bosna-Hersek tehlikeli bir belirsizlik dönemine girmiştir ve yolsuzluk ülkedeki bütün reformların uygulanmasını tehlikeye atan baskın bir tehlike haline gelmiştir." diyerek şöyle devam etti: "Gerekli yolsuzlukla mücadele yasalarının bir an önce çıkarılması şarttır."
Karadağ GDA ülkeleri arasında en fazla ilerlemeyi kaydederek yıllık bazda notunu 0,5 puan artırdı. Ülke bu yıl, 3,9 puanla dünya genelinde 2008'deki 85.'likten 69.'luğa yükseldi.
Sırbistan ise sadece 0,1 puanlık az bir artışla bu yıl 3,5 puan alarak dünyada 83. sırada yer aldı.
Arnavutluk ile AB adayları Hırvatistan ve Türkiye'nin üçü de sıralamada aşağı kaydılar. Türkiye'nin geçen yılki 4,6'ya kıyasla bu yıl aldığı 4,4 puan onu dünya genelinde Küba ile birlikte 61. sıraya yerleştirirken, ülke 4,1 puanla Gürcistan ve Kuveyt ile birlikte 66. sırayı paylaşan Hırvatistan'ın yukarısında yer aldı. Arnavutluk ise geçen yılki 3,4 puandan 0,2 puan düşerek 2009 CPI'de 95. oldu.
Yunanistan ile ilgili bulgular, Yunan kamu idaresi başsavcısının Temmuz ayında yayınladığı ve kamu sektörünün yolsuzluğa batmış olduğu sonucuna varan bir özel raporla birbirini tutuyor. Durumdan en akut şekilde etkilenen kurumlar şehir planlama daireleri, devlet hastaneleri ve belediyeler.
AB Bulgaristan ve Romanya için özel bir izleme mekanizmasına sahip olmasına karşın, Yunanistan'ın yolsuzlukla mücadeledeki kötü performansını yükseltmek ve uzun süren davaları hızlandırmak için elinde bir araç bulunmuyor.
Stockholm Programı olarak bilinen bir AB öncelikler önerisinde, Avrupa Komisyonu'na bütün üye ülkeler için benzer bir denetleme sistemi kurması ve "kapsamlı bir yolsuzlukla mücadele politikası" geliştirmesi yönünde çağrıda bulunuluyor. Programın gelecek yıl yapılacak AB zirvesinde onaylanması gerekiyor, ancak Yunanistan'ın -2008 yılında en fazla AB fonunu alan ülke- buna karşı çıktığı bildiriliyor.
Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştı
Yorumlar