Duyuru

ABD'den BH ve Karadağ'a NATO MAP konusunda destek

Dünyadan Haberler

  /   518   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

 

ABD-Adriyatik Tüzüğü bakanları Batı Balkanlar'daki bölgesel merkezler aracılığıyla işbirliğini ilerletme konulu bir ortak bildirgeyi imzalamayı kabul ettiler.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Antonio Prlenda'nın haberi – 20/11/09

photo

ABD-Adriyatik Tüzüğü bakanları Saraybosna'daki toplantı sonrasında basın toplantısı düzenlediler. [Antonio Prlenda/SETimes]

Yedi Güneydoğu Avrupa ülkesinin savunma bakanları ve ABD Savunma Bakanlığı, bölgesel işbirliğini ilerletme ve NATO genişleme süreci konularını tartışmak üzere 18 Kasım Çarşamba günü Saraybosna'da bir araya geldiler.

ABD-Adriyatik Tüzüğü savunma bakanlarının katıldığı 5. toplantı olan buluşmaya Arnavutluk Başbakan Yardımcısı Arian Starova, Bosna-Hersek (BH) Savunma Bakanı Selmo Cikotiç, Hırvatistan Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Pjer Simunovi., Makedonya Savunma Bakanı Zoran Konjanovski, Karadağ Savunma Bakanı Boro Vuciniç ve ABD Savunma Bakanlığı Büyükelçi Yardımcısı Alexander Vershbow katıldılar. Gruba, konuk ve gözlemci ülkelerden Slovenya Savunma Bakanı Ljubica Jelisiç ve Sırbistan Savunma Bakanı Dragan Sutanovac da katıldı.

Toplantıdan sonra konuşan Vershbow, ABD'nin BH ve Karadağ'ın Üyelik Eylem Planı (MAP) başvurularının erken onaylanmasına verdiği desteği yineledi. Büyükelçi, isim anlaşmazlığı çözülür çözülmez Makedonya'nın tam teşekküllü NATO üyeliğine de destek verileceğini de belirtti.

Diplomat, bölgesel işbirliğinin "bilgi ve uzmanlık paylaşımının yanı sıra birleşik eğitim ve görevler ve Tüzük üyelerinin gerekli reformları konusunda toplu liderlik sağlanmasını" da içermesi gerektiğini vurguladı.

Çarşamba günkü toplantıda bakanlar, Batı Balkanlar'daki bölgesel merkezler aracılığıyla işbirliğini ilerletmeyi öngören ortak bir bildiri imzalamaya da karar verdiler. Bakanlar, Saraybosna'daki Barış Destek Operasyon Eğitim Merkezi'nde (PSOTC) bir Koordinasyon Hücresi kurulmasına ilişkin fikirlerin yakında ilke seviyesinde sunulacağını da vurguladılar.

Bakanlar, BH ve Karadağ'a Avrupa-Atlantik yapılarına katılma çabalarında destek vermenin önemini vurguladılar ve yakın gelecekte Makedonya'nın tam teşekküllü NATO üyeliğini beklediklerini belirttiler.

Bölgesel açıdan dengeli bir genişlemenin devamının NATO'nun devam etmekte olan dönüşümünün önemli bir unsuru olduğu görüşünü yineleyen bakanlar, NATO devlet ve hükümet liderlerini "açık kapı" politikasını pekiştirmeye teşvik ettiler.

Makedon bakan Konjanovski, "Son dönemde karşılaştığımız çeşitli güçlüklerin başarılı bir şekilde üstesinden gelerek, bölgemiz kendisini müstakbel NATO ve AB üyelerinden beklenen standartların düzeyine yükseltme ve bir demokratik dönüşüm modeli olma kapasitesini sergilemiştir." dedi.

BH'li bakan Cikotiç de bölge ülkelerinin ortak çıkarlarının bireysel çıkarlarının üstünde yer aldığını kanıtlamaları gerektiğini vurguladı. Cikotiç, "BH'nin, karşılıklı işbirliği yapmamaya yüksek bir bedel ödediği 15 yıl önceki deneyimlerinden herkes ders çıkarmalıdır." dedi.

ABD-Adriyatik Tüzüğü, NATO üyeliği yönündeki çabalarını hızlandımak için birlikte çalışan Adriyatik bölgesi ülkelerinin yer aldığı bir birlik. Arnavutluk, Hırvatistan, Makedonya ve ABD tarafından 2003 yılında kurulan birliğe 2008 yılında Karadağ ve BH de katıldı. Bu yıl 1 Nisan'da Arnavutluk ve Hırvatistan NATO üyesi oldular

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar