Duyuru

Kosovalı Sırplar, uyarıları dinlemedi

Kosova Haberleri

  /   465   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

Dünya Bülteni / Haber Merkezi 

Avrupa Birliği rotasının yönünü belirlemek açısından Sırbistan'da düzenlenen en kritik parlamento ve yerel seçimler, eş zamanlı olarak Kosova'da da Sırpların yaşadığı yerleşim yerlerinde yapılıyor.

Kosovalı Sırplar, Birleşmiş Milletler (BM), Kosova Geçici İdaresi (UNMİK) ve Kosova kurumlarının uyarılarına rağmen bu sabah oy işlemine başladı. Geçenlerde bağımsızlığını ilan eden Kosova kurumları ve UNMİK'in Sırp seçimlerinin yasal olmayacağı uyarlarına kulak vermeyen Kosovalı Sırplar, sandık başına gitmeyi tercih etti.

Seçimler Sırbistan'la eş zamanlı olarak Kosova'nın 26 seçim merkezinde düzenlenirken, karşı çıkılmasına rağmen UNMİK ile Kosova Kurumları seçimlerin Kosova'da düzenlenmesini engellemeyeceğini açıkladı. Başkent Priştine yakınlığındaki Sırp yerleşim yeri Graçanica'da Sırp seçmenlerin yoğun olarak oy verme işlemine katıldığı gözlenirken, siyası parti liderlerinin boy gösterdiği seçim afişleri asıldı. Graçanica'nın merkezinde hayat normal olarak devam ederken, oy kullanılan okulda seçmen kalabalığının giderek arttığı dikkat çekti.



Kosovalı Sırp seçmenlerin, aşırı milliyetçi Tomislabv Nikoliç'in Sırp Radikal Partisi (SRS), Avrupa yanlısı Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç'in liderliğindeki Demokratik Parti (DS) ve Başbakan Vojislav Koştunica'nın Sırbistan Demokratik Partisi (DSS) arasında tercih yapması bekleniyor.

Gözlemciler, Kosova'da Sırp seçmenlerin Radikal partiden yana oy kullanacağını tahmin ederken, Kosovalı Sırp seçmen Radmila Stanişiç (58), seçimlerden beklentilerinin iyi yönde değişmelerden yana olduğunu, seçimlerden sonra daha iyi günlerin gelmesini umut ettiklerini belirterek, oyunu SRS'ye verdiğini söyledi.



Radomir Peşiç seçimlerin fazla bir değişiklik getirmeyeceğine inanırken, eşi Stanislava Peşiç ise, "Ben iyimserim, bu seçimlerin standardımızı düzeltmesini bekliyorum" dedi.

Sırpların oy kullandığı Graçanica'da güvenlik tedbirlerinin çok düşük düzeyde olduğu, KFOR askerlerinin sadece durumu gözetledikleri görüldü.
 

Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Sırbistan'da siyasi sahnede meydana gelen çalkantılar erken genel seçimlere neden oldu. Sırbistan, Kosova'nın bağımsızlığına şiddetle karşı çıkıyor.  

  

Yorumlar