Duyuru

Yeni Sırp askeri üssü eleştirilere yol açtı

Sırbistan

  /   551   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

Ülkede yeni bir askeri üssün açılması yerel Arnavutların bazı eleştirilerine yol açtı.
Southeast European Times için Belgrad'dan Igor Jovanoviç'in haberi -- 25/11/09


Sırbistan'ın güneyinde, Makedonya ve Kosova sınırları yakınındaki yeni Jug askeri üssüne gelen Sırp askerleri görülüyor. [Getty Images]
 
Sırbistan'ın en büyük askeri üssü olan Jug [Güney] 23 Kasım Pazartesi günü açıldı ve şimdilik bir ordu taburunu barındıracak.

Açılış törenine Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ve Savunma Bakanı Dragan Sutanovac katıldı.

Halk arasında ABD Ordusunun Urosevac, Kosova yakınlarındaki kampına atıfta bulunularak "Sırp Bondsteel'i" olarak anılan üs, Makedonya ve Kosova sınırları yakınındaki Bujanovac Belediyesi'nde inşa edildi. Bujanovac'ın nüfusunun çoğunluğu etnik Arnavut ve yerel siyasiler bölgeyi militarize edeceğini ileri sürerek üssü karşı çıkıyorlar.

Bujanovac Belediye Başkanı Shaip Kamberi Belgrad merkezli Radio B92'ye verdiği demeçte, "Bu bölgede özel polis ve askeri güç fikrine en başından beri karşıydık ve bu üssün bölgesel istikrarı artırmayacağını düşünüyorum." dedi.

Ancak Pazartesi günkü törende, Tadiç farklı bir görüş sergiledi.

Cumhurbaşkanı, "Bölgede barış ve istikrar ve mümkün olan en iyi etnik ilişkileri isteyen bütün Sırp vatandaşları üssün açılmasından memnuniyet duymalıdır. Barış istemeyenler ve organize suçla ilişkili olanların bugün mutlu olmak için bir sebepleri olamaz." dedi.

Tadiç ayrıca, üssün uluslararası barış misyonlarına katılım için eğitim görecek yaklaşık 1.000 profesyonel askeri barındırarak güney Sırbistan'daki ekonomik kalkınmayı hızlandıracağını da belirtti. Askerler altyapı inşası yoluyla yerel nüfusa yardım edecekler ve üsteki tıbbi hizmetlerden siviller de yararlanabilecek.

Uzmanlar, üssün Sırbistan'ın güvenlik sorunlarıyla en fazla karşılaştığı ve geçen yaz ordu ve polise yönelik terör saldırılarının gerçekleştiği bir bölgede kurulduğunu söylüyorlar.

Belgrad'daki Güvenlik Fakültesi Profesörü Zoran Dragisiç, "Üssün konumu mükemmel. Bu üs, Sırbistan'ın savunma sisteminde reform yapma sürecindaki önemli hamlelerden birisidir." dedi.

Sırbistan, yapımı altı yıl süren üsse yaklaşık 18 milyon avroluk yatırım yaptı.

Bir askeri üs inşa etme fikri 2001 yılında, Sırp güvenlik güçleriyle silahlı Arnavutlar arasında meydana gelen çatışmalar sonrasında doğdu. Çatışmalar, Belgrad'ın silah bırakan ve Sırp asker ve polislerinin öldürülmesine karışmayan Arnavutlar'ı kovuşturmayacağını garanti etmesiyle sona erdi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar