Duyuru

Sofya ABD yatırımlarının artmasını istiyor

Bulgaristan

  /   1340   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Rumyana Zheleva'nın üç günlük Washington ziyaretinin gündeminde üst sıraları enerji projeleri, organize suçla mücadele ve serbest vize programına katılım konuları paylaştı.
(Standart, Focus Haber Ajansı - 25/11/09; Dnevnik.bg, Novinite, Bulgar Hükümeti - 24/11/09; ABD Dışişleri Bakanı, Novinite, Mediapool - 23/11/09)


ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton (sağda) Bulgaristan Dışişleri Bakanı Rumyana Zheleva ile düzenlediği basın toplantısında, "Bu, Avrupa ve Avrupa-Atlantik ittifakı için tarihi bir gündür." dedi. [state.gov]
 
Dışişleri Bakanı Rumyana Zheleva 24 Kasım Salı günü yaptığı açıklamada, Nabucco ve Güney Akımı doğal gaz boru hattı projelerinin Bulgaristan'ın enerji kaynaklarını çeşitlendirme politikasının parçası olduğunu söyledi.

Washington'daki Woodrow Wilson Centre'da verdiği derste konuşan Zheleva'nın, Sofya'nın her iki projeyle de ilgilendiğini belirtmekle birlikte takvimin netleşmediği ve her ikisinin de büyük oranda kağıt üstünde kaldığını eklediği bildirildi.

İkili işbirliğini ilerletmenin yolları hakkında görüşmelerde bulunmak üzere Pazartesi günü Washington'a gelen Zheleva, Rusya'nın önemli bir enerji tedarikçisi olarak ortak bir AB enerji güvenlik stratejisiyle ilgili müzakerelerin dışında bırakılamayacağını da kaydetti.

Enerji ve Bulgaristan'ın merkez sağ hükümetinin organize suç ve yolsuzlukla mücadele çabaları da, Zheleva'nın üç günlük ziyaretinin başlangıcında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştüğü konular arasında yer aldı.

Görüşmelerden sonra konuşan Clinton, "Gerek karşılıklı gerekse NATO çerçevesinde ve Avrupa Birliği aracılığıyla, her ikimiz için de önem taşıyan bütün konulara özel önem vererek çalışmaya kararlıyız." dedi.

Bakan Sofya'ya, "yolsuzluğun kökünü kurutma, insanları sorumlu tutma ve kamu yetkililerinin dokunulmazlığına son verme çabalarının" yanı sıra enerji sektörüne daha fazla şeffaflık getirme yönünde attığı adımlardan ötürü övgüde bulundu.

Sofya merkezli Dnevnik gazetesinin geçen haftaki haberine göre Zheleva, Clinton'a Bulgar yasa uygulama makamlarının dört adet üst düzey yolsuzluk davasında kaydettikleri ilerlemeyle ilgili bilgi de verecekti.

Toplantıdan sonra konuşan Clinton, Zheleva ile "ekonomik güçlükler ve derinleştirmek istediğimiz ticari ilişkileri" de görüştüğünü belirtti.

ABD'li bakan gazetecilere verdiği demeçte, "ABD ile Bulgaristan arasında olumlu bir ilişki kurulması için çok şey görüyoruz." dedi.

Bulgaristan'ın ABD Serbest Vize Programına katılma çabalarına verdiği desteği dile getiren Clinton, Sofya ABD Kongresi tarafından bütün ülkeler için aynı olarak belirlenen kriterleri karşıladığı anda bunun gerçekleşeceğini kaydetti.

"Bulgaristan'a yakın bir ortak olarak değer veriyoruz." diyen Clinton, ülkesinin Bulgaristan'ın gerekli şartları yerine getirmesine yardımcı olmaya hazır ve istekli olduğunu da sözlerine ekledi.

Enerji sorunları, Zheleva'nın ABD'nin Avrasya Enerji Özel Elçisi Richard Morningstar ve ABD Enerji Bakanlığı birinci bakan yardımcısı Jonathan Elkind ile Salı günü gerçekleştirdiği görüşmelerin de odak noktasıydı. Toplantıda Zheleva, ABD'nin Belene nükleer enerji santrali de dahil olmak üzere ülkesindeki büyük ölçekli enerji projelerine olan yatırımların artırılması yönünde çağrıda da bulundu.

Sofya merkezli Standart gazetesinin haberinde, ABD'nin bu gibi projelere vereceği her türlü somut destek veya göstereceği katılımın, Morningstar'ın Aralık ayı başlarında Bulgaristan'a yapacağı ziyarette görüşülmesinin beklendiği bildirildi.

Enerji güvenliği ve Bulgaristan'ın ABD Serbest Vize Programına katılma hedefi, Zheleva'nın Senatör Richard Lugar ile Salı günü gerçekleştirdiği görüşmede çoğunlukla ele alındı.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar