Duyuru

Makedonya küçük bir ABD köşesi

Makedonya

  /   449   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

Kültür, ABD ve Makedonya'yı yaklaştırıyor.
Southeast European Times için Üsküp'ten Goran Trajkov'un haberi -- 26/11/09


Koordinatör Olivera Trajkova (ortada) Üsküp'teki American Corner'da bir Şükran Yemeğine ev sahipliği yaptı. [Goran Trajkov/SETimes]
 
ABD'nin Makedonya Büyükelçiliği'nin sponsorluğunu üstlendiği Üsküp'teki American Corner Makedonlara biraz Amerika tadı getiriyor. Üyeler ve ziyaretçiler, çeşitli medya türleri aracılığıyla her türlü bilgiye ulaşabiliyorlar.

American Corner Üsküp Koordinatörü Olivera Trajkova SETimes muhabiri Goran Trajkov ile oturarak merkez, misyonu ve geleceği hakkında konuştu.

SETimes: Üsküp'teki American Corner'ın misyonu nedir?

Olivera Trajkova: Üsküp'teki American Corner'ın misyonu, üyeler ve ziyaretçilere kitaplar, gazeteler, DVD'ler ve ücretsiz İnternet erişimi yoluyla ABD ile ilgili her türlü önemli bilgiyi sunmak. Amerikan kültürü ve yaşam tarzını Makedon vatandaşlarına yaklaştırıyoruz. Makedonya'da halkın büyük kısmı ABD'yi hiç gitmemiş olduğu için bu çok önemli.

Dünyadaki bütün American Corner'lar Amerikan büyükelçiliğinin bir ülkedeki halkla ilişkiler ofisi ve köşenin yer aldığı ev sahibi kurum arasındaki bir ortaklık. Üsküp'teki American Corner da, mükemmel bir işbirliğimizin olduğu "Miladinov Kardeşler" il kütüphanesinde bulunuyor.

SETimes: American Corner'ın çalışmaları nasıl düzenleniyor?

Trajkova: Hafta içi her gün ve cumartesileri 20.00'ye kadar çalışıyoruz. 3500'den fazla üye farklı yaş ve eğitim kesimlerinden geliyor. Hedeflerimizin biri de onların her türlü ihtiyacını karşılamak olduğundan, farklı program faaliyetleri düzenliyoruz.

Üyelerimiz ve ziyaretçilerimizin çoğu lise ve üniversite öğrencilerinden oluşuyor. Bunların yaklaşık %20'si 30 yaş üstü ve çoğu çalışıyor. Üyelik ücretsiz ve kayıt için gereken tek şey kimlik belgesi.

Bzim için en önemli şey herkese, öğrencilere, genç çalışanlara, kariyerinin ortasındaki profesyonellere, İngilizce öğrenmeye başlayan çocukların yanı sıra öğrenmeye devam etmek isteyen emeklilere da uyacak çeşitli programlar düzenlemek.

SETimes: American Corner ne tür faaliyetler düzenliyor?

Trajkova: Atölyeler, toplantılar, sergiler, şiir okumaları, video gösterimleri, konuşmacı programları gibi farklı tür etkinlikler düzenliyoruz. Genelde bu etkinliklerin izleyici grubunu üyelerimiz oluşturmalarına rağmen, arkadaşlarını da getirebiliyorlar. İlgilenen herkes bunlara katılabilir.

Barış Kolordusu gönüllüleri programların hazırlanmasında yardım ettiler. Genelde, üyelerin ana dili İngilizce olan birisinden İngilizce öğrenmelerine yardımcı olduğundan çok popüler bir sohbet saati düzenliyoruz. Bazı gönüllüler, Makedonya'nın farklı kentlerindeki yardım faaliyetlerimize de katılıyorlar.

SETimes: Makedonya'daki American Corner'lar bölgedeki köşelerle işbirliği içinde mi?

Trajkova: Makedonya'da üç adet American Corner bulunuyor - Üsküp, Bitola ve Kalkandelen'de. Neredeyse her gün haberleşme ve işbirliğinde bulunuyoruz. Program hazırlama konseptimiz de benziyor, bazen farklı sunumlarımız oluyor veya aynı konuşmacı ve sunumları değiş tokuş ediyoruz. Amacımız müşteri ve üyelerimizin ihtiyaçlarına ulaşmak ve onların Amerikan kültürü ve yaşam tarzıyla ilgili sorularına yanıt vermek.


Becerilerimizi artırmak ve fikir alışverişinde bulunmak amacıyla her yıl düzenlenen eğitim ve seminerlerde Kosova, Sırbistan, Yunanistan, Hırvatistan, Slovenya ve Macaristan'daki American Corner'lar ile iletişimde bulunuyoruz; bu, faaliyet seçeneklerini zenginleştirmek için olağanüstü bir olanak.

Ayrıca DVC -dijital video bağlantısı- yoluyla da meslektaşlarımızla temas kurup, birbirimize en önemli faaliyetlerimiz hakkında bilgi veriyoruz.

SETimes: Üsküp'teki American Corner'ın geleceğe ilişkin planları neler?

Trajkova: Makedonya'daki American Corner'ların bölgesel bir toplantısını düzenlemeyi düşünüyoruz. Bu konuda köşelere danıştık ve onlardan olumlu yanıt aldık. Her şey yolunda giderse, gelecek yılın bahar mevsimi sonlarında bir zaman bu bölgesel konferansa ev sahipliği yapacağız.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır 

  

Yorumlar