Duyuru

Kosova'ya serbest vize uygulaması destek kazandı

Kosova Haberleri

  /   637   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

 

Slovenya cumhurbaşkanı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kosova vatandaşlarının Avrupa'da serbest dolaşım hakkına sahip olmaları gerektiğini söyledi. Diplomasi haberlerinde ayrıca: Kıbrıs'ı yeniden birleştirme müzakerelerinde görevli BM elçisine göre Ocay ayı kritik olacak.

photo

Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu (sağda) ve Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Turk 21 Aralık Pazartesi günü Priştine'de gerçekleşen görüşme sonrasında basın mensuplarına konuştular. [Laura Hasani]

Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Turk resmi bir heyetin başında 21 Aralık Pazartesi günü Priştine'yi ziyaret etti. Ziyaret, bir Sloven devlet başkanının yeni bağımsız ülkeye ilk gelişi oldu. Turk, dolaşım özgürlüğünü "temel bir insan hakkı" olarak nitelendirerek AB'nin Kosova'ya yönelik vize rejimini serbestleştirmeye verdiği desteği dile getirdi. Turk'ün ziyaretinde Slovenya Kosova Güvenlik Gücü'nü güçlendirme amaçlı 1,8 milyon avroluk destek sözü verdi.

***

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini 21 Aralık Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkesinin Sırbistan'ın AB üyeliğini savunmaya devam edeceğini söyledi. Frattini'nin sözleri, Sırbistan Başbakanı Bozidar Celiç ve beraberindeki Sırp, Karadağ ve Makedon vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılması münasebetiyle düzenlenen bir ziyaret için seçilen 50 Sırp vatandaşından oluşan grubun yaptığı ziyaret sırasında geldi.

***

 

Kosova Ulaştırma Bakanı Fatmir Limay ve Arnavut mevkidaşı Solok Olldaşi arasında 21 Aralık Pazartesi günü Priştine'de hava sahası denetimini birleştirmenin önünü açan bir mutabakat anlaşması imzalandı. Anlaşma, şu anda KFOR tarafından kontrol edilen Kosova toprakları üzerinde daha iyi bir hava sahası denetimi anlamına geliyor.

***

BM'nin Kıbrıs elçisi Alexander Downer 19 Aralık Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Ocak 2010'un bölünmüş adayı yeniden birleştirme amaçlı barış süreci açısından çok önemli olacağını söyledi. Noel tatili için Avustalya'ya gitmeden önce Larnaka havalimanında yaptığı konuşmada Downer, "Ocak ayında gerçekten iyi ilerleme kaydedilmesi gerekiyor." dedi. Elçi, gerek Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofiyas gerekse KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın gelecek ay müzakereleri hızlandıma sözü verdiğini de sözlerine ekledi.

Çeşitli kaynaklar -- 15/12/09-22/12/09

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar