Duyuru

41 Bosnalı şehit tekrar defnedildi

Bosna Haberleri

  /   527   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

Toplu mezarlarda cesetleri bulunan Boşnaklardan 41'i bugün İslami usullere uygun olarak tekrar toprağa verildi.
Pazartesi, 12 Mayıs 2008 17:50

Bosna'da Sırplar tarafından öldürüldükten sonra toplu mezara gömülen Bosnalı 41 Müslüman kefenlenip tekrar toprağa verildi.

Mayıs 1992'de Sırp kuvvetleri 800'den fazla Müslüman Boşnak'ı Bratunac şehrinde bir okula topladı. 3 gün okulda tutulan Bosnalı Müslümanlara büyük işkenceler yapıldı. Bazıları, yakalanan Sırp askerlerinin serbest bırakılması karşığı özgür bırakıldı. Ancak tutukluların bir çoğu kayboldu.

Okulda toplanan Bosnalıların kayıp 603'ünün Sırplar tarafından öldürülüp toplu mezarlara gömüldüğü tahmin ediliyor. 120'si toplu mezarlarda bulundu.

Bugün, 41 Müslüman Bosnalı binlerce kişinin katıldığı törenler ve cenaze namazları ile yeniden toprağa verildi. Toprağa tekrar verilenlerden en yaşlısı 86 yaşında, en genci Nedzada İbrahimovic 18 aylık. Nedzada adındaki kız bebek toplu mezarda annesinin yanında bulundu, yanında 8 aylık bir kız bebek tahmin edilen diğer kardeşi vardı. 8 aylık bebeğin teşhis edilmesi çalışmaları devam ediyor.

Nedzada'nın amcası 45 yaşındaki Mujo Muharemovic, 1992'da neredeyse bütün ailenin ortadan kaldırıldığını belirterek bunları bir Sırp komşusunun yaptığını bildiğini belirtti.

Mujo Muharemovic, "Saldırganlar hala Bratunac'ta hayatlarını sürdürüyor. Bu sebeple hala korku içindeyiz.

Cesetler arasında uzmanlar 9 çocuk buldu. Dördü annelerinin yanında gömülmüş. Cesetleri çıkarıldıktan sonra yakınları tarafından elbiseleri ve üzerlerindeki eşyalar sayesinde ve DNA analizleri ile teşhis edildiler.

27 yaşındaki Emina Civic 14 yıl bekledikten sonra babasını bugün toprağa verdi. Cesedi teşhis edene kadar babasının öldüğüne inanmıyordu. Emina Civic, "Son gördüğümde, kapıda dikiliyordu ve bana eve içeri girmemi söyledi. Şimdi geri geldi ve bu konu kapandı. Belki affedebilirim fakat unutamam." dedi.

Kadınlar Birliği'nin Sırp üyeleri siyah elbiseler içinde Belgrad'tan gelerek savaş mağdurlarına saygılarını ifade ettiler. Grup üyeleri Sırp toplumu içinde cinayetlere dikkat çekmeye çalışıyor.

Kadınlar Birliği üyesi Stasa Zajovic, "Mağdurlara saygımızı sunmak için bugün buradayız. Onların acılarını paylaşmak için buradayız. Bosna'da işlenen bütün cinayetlerden Sırp yetkililerin sorumlu olduğuna inanıyoruz." dedi.
 

Bosna savaşı sırasında resmi rakamlara göre en az 100 bin Bosnak Müslüman öldürüldüğü ve 1.8 milyondan fazla evlerine terketmek zorunda kaldı.  

  

Yorumlar