Duyuru

Makedonya'da Edirne Günleri

Makedonya

  /   501   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te Edirne Valiliği tarafından düzenlenen'Edirne Günleri' etkinlikleri kapsamında Edirne Resim Sergisi açıldı veİstanbul Tarihi Türk Müziği topluluğu konser verdi.  Her iki etkinliğeKosova’dan siyasetçi ve sanatçılar da katıldı.



Edirne Valisi Mustafa Büyük, Çifte Hamam'da düzenlenen açılış törenindeyaptığı konuşmada, sergide yer alan tablonun tamamının Edirne'nin tarihive kültürel güzelliklerini anlattığını belirtti.

Edirne'nin tarih ve kültür şehri olduğunu ifade eden Büyük, N'Bu sergidesanatçılarımız Edirne'yi hangi gözle gördüklerini ortaya koyduğueserlerle sergileme fırsatı buldular. Ressamlarımız tuvallerindekentimizi en güzel bir şekilde ifade etmişler. Ben sergiye katılanherkesin serhat şehrimiz Edirne'yi mutlaka görmesini tavsiye ediyorum'dedi.

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Aslan Hakan Okçal da 'Edirne TanıtımGünleri' etkinlikleri kapsamında tarihi bir mekanda çok güzel birserginin açılışını yaptıklarını belirterek, N'Pek çok ülkeden değerliressamların eserlerini burada göreceğiz. Bu mekan, bu eserler sayesindebiraz daha güzelleşiyor. Ben Edirne'den gelip bizlere katkı sağlayanbütün konuklarımıza sevgiler, saygılar sunuyorum' diye konuştu.

Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir de Türk insanının her alandageçmişiyle gurur duyması gerektiğini ifade ederek, Türk kültür vesanatının çok zengin olduğunu söyledi.

Daha sonra Edirne Valisi Büyük ve Büyükelçi Okçal, serginin açılışınıyaptı.

Makedonya'daki vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği ve 50 tablonun yeraldığı sergi, bir hafta açık kalacak.

Makedonya'da "Edirne Günleri" etkinlikleri kapsamında İstanbul TarihiTürk Müziği topluluğu konser verdi.

Edirne Valisi Mustafa Büyük, Üsküp Tiyatro Binasında düzenlenenkonserden önce yaptığı konuşmada amaçlarının Türk müzik ve kültürünüMakedonya'da tanıtmak olduğunu belirtti.
Makedonya'da Edirne Günleri etkinlikleri kapsamında çeşitli toplantılar,ziyaretler ve konserler düzenlediklerini anlatan Büyük, "Mehter tarihtebilinen en eski müzik topluluğudur. Bugün gerçekten çok güzel birkonser izleyeceğiz. Konsere Makedon halkının yoğun ilgi gösterdiğinigörüyorum. Bu bizi çok mutlu etti" dedi.

Geleneksel mehter repertuvarının yanı sıra Rumeli türküleri ve tasavvufmusikisinden eserler seslendiren topluluğa Üsküp'te vatandaşlar büyükilgi gösterdi. Özelikle Mehter Marşının okunuşu sırasında topluluğaalkışla tempo tutan vatandaşlar, marşın bitiminde grubu ayaktaalkışladı.

Konsere Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Aslan Hakan Okçal, MakedonyaDevlet Bakanı Hadi Nezir, Kosova Meclis Başkan Vekili Müferra Şinik ileçok sayıda vatandaş katıldı.

Kültür Bakanlığı tarafından Klasik Türk Müziğinin, özellikle TasavvufMüziği ve Mehter Müziği türlerinin, kendilerine has üslup ve icraözelliklerine sadık kalınarak ortaya konulmasını, tanıtılmasını sağlamakamacıyla kurulan İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğunun yurt içi veyurt dışında verdiği konserler büyük ilgi görüyor.

Makedonya’da Edirne Günleri etkinliklerine Kosova’dan Tarım BakanYardımcısı Fikrim Damka, Milletvekili Müferra Şinik ve resimleri sergideyer alan ressam Ethem Baymak da katıldı. 

Makedonya’da Edirne Günleri çerçevesinde bugün Kalkandelen veGostivar'da çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

 KOSOVA HABER

  

Yorumlar