Duyuru

Srebranitza katliamını sorgulayan Sırplar'a sert tepki

Bosna Haberleri

  /   571   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

Bosnalı Sırplar'ın katliam kurbanlarının sayısı üzerinden sürdürdüğü provakasyona Bosna'daki AB elçisi sert tepki gösterdi

 

Bosnalı Sırp hükümetin, Srebrenitza katliamında öldürülen müslümanların sayısını gündeme getirerek başlattığı yeni provakasyona ülkedeki AB temsilcisinden tepki geldi.

Bosnalı Sırplar'ın "ülkenin imajını zedelediğini ve hayatta kalan Müslümanlar ile katliam kurbanlarının yakınlarının üzülmesine neden olduğunu söyleyen AB elçisi Valentin Inzko, Sırp yönetimi "duygusuz davranmak" ile suçladı.

Bosnalı Sırp başbakanı Milorad Dodik hükümeti bu hafta Bosnalı Sırp'ların sekiz bin Müslüman Bosnalı'yı 1995 yılında katletmesiyle ilgili bir önceki hükümet tarafından kabul edilen raporun yeniden gözden geçirilmesine karar vermişti.

2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın gördüğü en kötü vahşet olan Serebranitza Katliamı'nda işlenen suçları kabul ettiklerini söyleyen Dodik, raporda öldürülen Boşnaklar'ın sayısının "abartıldığını", raporun eski AB elçisi tarafından "manipüle edildiğini" iddia ediyor.

Sırplar'ın bu son provakatif kararı Bosna'daki meclis seçimleri öncesine ve Sırbistan parlamentosunun Serebranitza katliamı için özür dilemesinin hemen sonrasına rastlıyor.

Bu adımın ardından bir açıklama yapan Valentin Inzko, "Sırp Cumhuriyeti hükümeti, kurbanları sıkıntıya sokmak, tarihi çarpıtmak ve ülke imajını mahvetmek yerine, sonuçlarını yeniden gözden geçirmeli, gerçekler ve yasal gereksinimleri göz önünde bulundurmalı ve buna göre davranmalı" ifadesini kullandı.

Inzko, Sırp Cumhuriyeti'nin kararının "Srebrenitza olayının yıkıcı etkilerinin katliamdan kurtulanlara verdiği acıya, Avrupa Sözleşmesi yükümlülüklerine ve Soykırım Sözleşmesi'ne gösterilen duyarsızlığın bir işareti" olduğunu da belirtti.

Dünya Bülteni
 

 

  

Yorumlar