Duyuru

Kosova hükümeti 15 Haziran dönemecine hazırlanıyor

Kosova Haberleri

  /   464   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

 

 

PRİŞTİNE, Kosova -- Başbakan Haşim Taci 15 Mayıs Perşembe günü bakanlarına kabinenin Sırp nüfusun çoğunlukta kuzey kesimi de dahil olmak üzere bütün Kosova'yı yönetmesine bir ay kaldığını söyledi. Taci, "Kosova Cumhuriyeti anayasasının yürürlüğe gireceği 15 Haziran'a yaklaşıyoruz ve doğal olarak da Kosova kurumlarının toprakları üzerinde normal ve verimli şekilde işlemesini sürdüreceğiz." dedi. 15 Haziran'dan sonra UNMIK sorumluluklarını yerel kurumlara devretmeyi planlıyor. Yargı ve polis alanlarında bazı yetkiler, AB'nin Kosova misyonu EULEX'e devredilecek.

Bu arada NATO Müşterek Kuvvetler Komutanı Amiral Mark Fitzgerald Perşembe günü kuzeydeki Mitrovica kentini ziyaret etti. 15 Haziran'dan sonra "KFOR'un yetki devri tamamlandıktan ve diğer güvenlik yapıları yerleştikten sonra asker sayısını azaltmaya başlayacağını söyleyen Fitzgerald, KFOR'un görevi BM Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı Kararından kaynaklandığı için bunun değişmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Ayrı bir gelişmede Perşembe günü, başbakan yardımcısı Hayredin Kuki Moskova'nın Kosova'yı tanıyan bütün ülkeleri kararlarını gözden geçirmeye çağıran bir isteğini "mantıksız" olarak nitelendirdi. Kuki, "Kosova'nın tanınması doğru yoldadır ve Priştine Rus hükümetinin de kendisini tanımasını beklemektedir." dedi. (Koha Ditore, Express, Zeri - 16/05/08; RTK, KTV, Telegrafi, Kosovalive - 15/05/08)

  

Yorumlar