Duyuru

Makedonya Cumhuriyeti’nde vize rejimi

  /   6386   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 
 
            Değmeyin benim yarama dostlar!
Bırakın da ben elleyeyim kendi yaramı!
Cerrah değilim, ama zorla cerrah yaptılar beni!
Elimde resmi bir belge vardır. Aldım… Evirdim… Çevirdim. Okuyamaz oldum. Tıpkı Nasrettin Hoca misali…
Ondan sonra kışın başımın üşümemesi için taşıdığım beremi taktım. Ne isabet! Okudum. Okudum da anlayamadım.
Oradaki sayılar bana çok yabansı geldi.
Belge Makedonya’ya giriş biçimi ve kalış süresini işliyordu. Ayrıca başlığından belli olan onun diğer ülkeler, özel yönetim bölgeleriyle özneleri ve devlet olarak henüz tanınmamış bölgesel idareleri olan yerlere girişin vizeli veya vizesiz olup olmadığını anlatan bir belgeydi. Aynı bu belge, anılan yerlerin vatandaşlarının Makedonya ve belirtilen yerlerde vize ile kalınabilecek süreyi işliyordu.
Makedonya Cumhuriyeti armasının altındaki yazıdan ise belgeyi Makedonya Dışişleri Bakanlığının yayınladığı belliydi. Yani vatandaşı olduğumuz ülkenin belgesiydi. Kurallara bakılırsa onu eleştirme hakkım vardır.
Burada vize uygulanmayan yerler nüfusunun çoğunlunun Müslüman olmayan ülkelerdir. Ancak nüfusunun çoğunluğu Hıristiyan ülkeler de yok değildir bunların arasında. Benim gözlüklerimle gördüğüm durum budur. Lütfen olayın başka türlüsünü bilen beni yalanlasın.
Devletlerarasında bir karşılıklılık (resiprosite) vardır. Bu da normaldir. Belgede bu da belli olmaktadır. Makedonya ile Türkiye’yi alalım…
Makedonya tarafından Türkiye vatandaşlarına vize uygulanmıyor… Türkiye tarafından da Makedonya’ya vize uygulanmıyor. Bu aslında ilişkilerin normal olduğunun delilidir. Türkiye devlettir… Makedonya da devlettir. Devamda Türkiye’ye giriş yapan Makedon vatandaşının Türkiye’de oturumsuz kalım süresi 60 gündür. Bir Makedonyalı Türk olmama rağmen, Türkiye benim ana ülkem olduğu halde bana dahi orada 60 günlük süre tanınıyor. 1 gün fazla kalırsam, aldığım emekli maaşımdan ceza ödemeliyim. Ben de bunu bildiğimden fazla kalmıyorum. Cezayı ödeyecek maddi gücüm yok!
Türkiye vatandaşlarına Makedonya’da kalım süresi 90 gündür. Makedon vatandaşların Türkiye’nin uyguladığından 30 gün fazladır yani. Ancak bu sürenin uzatılma yolları vardır! Ama uzatmak kanuni yolla olmaz. 
Dedim: her iki ülke de devlettir!
O zaman haliyle soruyorum: karşılıklılık nerede? Nerede resiprosite?
Buradan çıkan durum şudur: bu konuda bir tarafın konumunun incelenmesi gerekiyor!
Makedonya girişinde Türk vatandaşlarının geri çevrilmesi yaşanıyor. Neden? Bunun sebepleri bilinmezse, araştırılması gerekiyor! Aldığım bilgilere göre bu durum genelde hava limanında yaşanılan sorundur. Gelen duyumlar doğruysa, kimileri bir cümlelik açıklamayla Türkiye’ye geri gönderilmektedir!
Arjantin, Barbados, Gambiya, İrlanda, Küba, Lituanya, Malta, Monako, Yeni Zelanda ve benzeri yerlerle Makedonya’yı bağlayan nedir? Oysa gerçek gözlüklerle baktığınızda Türkiye Balkan ülkesidir… Balkanların en büyük ülkesidir… Bölgenin her bakımdan en güçlü ülkesidir… Makedonya’yı ilk tanıyan ülkedir… MC Başbakanının Türkçe “teşekkür ettiği” ülkedir! Bu aynanın bir yüzüdür. 
Gelelim aynanın ikinci yüzüne…
Makedonya’da yaşayıp çalışmalarına rağmen, Makedonya’nın kalkındırılmasına katkı sundukları halde, vatandaşlığa hala alınmayanlar var Türkiye’den olanlar arasında!
Ama bir Türk olarak bendeniz de Türkiye vatandaşı olmaktan yoksunum! Üstelik dedem Osmanlı tebaasıydı! Dünyada çizilen haritalara göre Türkiye sınırlarından dışarı kalmamda suç benim mi?
Üstelik Türk olmama rağmen, Türkiye’ye Türk olduğumu belirten belgeyi düzenlemem gerekiyordu düne kadar! Makedon makamlarından bu belgeyi hiçbir yerden alamazsınız! 
TC Büyükelçiliği dahi,  Türk olduğuma dair belge düzenleyemez! Bendenizi onlar nereden bilsinler! Sorsalar cevabım vardır! Bu konu için çağırsınlar. Anlatayım elçilik kapısında yaşadıklarımı. Elçilikte çalışan şahidim de var! Oysa benim ana ülkemin büyükelçiliğidir orası! Makedonya anayasası bile beni o milletin bireyi olarak sayıyor!
6 Nisan 2010 tarihinde TC resmi gazetesinde, TC vatandaşlık yönetmeliği yayınlandı. Bakalım bu yönetmelikle durumumuz nasıl olacak? Türk olduğumuza dair belge arayacaklar mı? TC vatandaşı olmamız kolaylaşacak mı? 
60 günden çok kalıp, çocuklarımızı, torunlarımızı daha fazla görebilecek miyiz?
Sorularıma kızanlar olabilir.
Eşim ve ben üzgünüz senelerdir yaşadıklarımızdan!
 
Kaynak:   İNTERNATİONAL NEWSPAPEER  
          ZAMAN MAKEDONYA  
               Sayı: 718, Üsküp

avni engüllü 

  

Yorumlar