Duyuru

Türkiye'den Bosna'nın NATO üyeliğine destek

Bosna Haberleri

  /   340   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 Belgrad'da AB dönem başkanı İspanya'nın dışişleri bakanı ile görüşen Davutoğlu Bosna'ya desteği yineledi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı İspanya'nın Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ve Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç ile Belgrad'da bir araya geldi.

Balkan ülkelerinin AB'ye katılımları ve bu yolda engellerin ortadan kaldırılması konularının ele alındığı görüşmede, Davutoğlu Balkanlar'ın bir bütün olarak AB'ye katılmasının önemine dikkat çekti.

Sırbistan'ın, Kosova'nın bağımsız devlet olarak Haziran ayında Saraybosna'da AB tarafından düzenlenecek Balkan ülkeleri zirve toplantısına katılımının sağlanması için her iki tarafı memnun edecek çözümün bulunması amacıyla bir araya gelen Türkiye, İspanya ve Sırbistan diplomasi şeflerinin, Belgrad toplantısının Saraybosna zirve toplantısının başarıyla hazırlanmasını amaçladıkları bildirildi. Üçlü görüşmede bakanlar, Balkanların AB'ye katılımının ortak vizyon olduğu görüşünde birleşti.

Estonya'nın başkenti Talin'de bir araya gelecek olan NATO ülkeleri dışişleri bakanları toplantısına da değinen Davutoğlu, Türkiye ve İspanya'nın Bosna'nın NATO üyeliğine tam destek verdiğini söyledi.

Davutoğlu, üçlü görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Balkanların AB ile bütünleşmesine ilişkin Türkiye, Sırbistan ve İspanya'nın ortak vizyona sahip olmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Davutoğlu, "Avrupa barış, refah, istikrar ve küresel gücün olduğu bir kıtadır ve Balkanlar da güvenlik, barış, karşılıklı saygı ve refahın olduğu AB'nin bir bölgesidir. Bu stratejik hedefin gerçekleşmesi için bu görüşme en etkili üçlü mekanizmayı teşkil etmektedir" dedi.

Geçtiğimiz ay İspanya Dışişleri Bakanı Moratinos ve diğer dışişleri bakanları ile gayri resmi olarak birçok defa bir araya geldiklerini ifade eden Bakan Davutoğlu, küresel bir güç olarak Avrupa'nın stratejik geleceğini görüştüklerini söyledi. Davutoğlu ayrıca Sırbistan Dışişleri Bakanı Jeremiç ile de son 6 ay içinde 12 kez buluştuklarını ve Batı Balkanlar'ın barışçıl ve istikrarlı bir bölge olduğu konusunda aynı görüşü paylaştıklarını kaydetti. Türkiye diplomasi şefi Davutoğlu, "Vizyonumuz Balkanların Avrupa ile tamamen bütünleşmesidir" ifadelerini kullandı.

Dünya Bülteni

  

Yorumlar