Duyuru

Saraybosna'da yeni camiler inşa etme kararı yeni bir tartışmaya yol açtı

Bosna Haberleri

  /   501   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  


Bosna-Hersek'teki İslam cemaatinin başkentte yeni camiler inşa etme girişimi, çok ırklılık, dini hoşgörü ve ülke makamlarının sahip olduğu iddia edilen İslam yanlısı sempatiler hakkında bir tartışmaya yol açtı.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Azra Martin'in haberi – 14/05/08

photo

 

Bosna-Hersek'teki (BH) İslam cemaati Saraybosna'da bir çok yeni cami inşa etme planlarını açıkladığından beri konuyla ilgili ateşli bir tartışma ortaya çıktı. Bir çok kişi bu gibi planların, özellikle de yabancı bağış kaynakları 1990'lardaki ihtilaf sonrasında yıkılmış çok sayıda ibadethaneyi eski haline getirme amaçlı çabalar kapsamında bir çok caminin inşasına yardım ettikleri için, ülkenin çok ırklı karakterini tehdit edeceğini sorguluyor.

Eleştirenler yeni camileri savunanların çok ırklı ve çok dinli bir ülkede İslam'ı yaymak istediklerini sezdikleri için, yeni inşa çabaları pek de heves uyandırmadı. Bu çeşitlilik, özellikle sakinlerinin dini hoşgörüleri ve Avrupa-Müslüman geleneğiyle gurur duydukları Saraybosna'da özellikle belirgin durumda.

1990'lardaki ihtilaf sonrasında yalnızca başkentte on ila 15 yeni cami yükseldi ve bunlardan biri, en büyüğü, Suudi Kralı Fahd'ın adını taşıyor. Bugün, Saraybosna'nın merkezinde mimarinin yanı sıra tarihi eser özelliğine sahip yaklaşık 85 cami bulunuyor.

Müslüman cemaati Saraybosna'nın Ciglane semtinde ve Ulusal Tiyatro yakınında cami inşa etmek için belediyeden izin aldı.

Ciglane'deki caminin çocuk parkının üzerine inşa edilecek olması eleştirilere yol açtı. Belediye temsilcileri, şehir planlamacılarının dini direnişi hatırlatacak bir simge ve etnik-ulusal değerlerin tanıtım aracı olarak Ciglane camiinin 1994 yılından beri planlandığını söyleyerek kararlarını savunuyorlar.

Ulusal Tiyatro yanındaki camiyse, inşa edilirse, dört yıl önce açılan bir parkın yerini alacak. Parkın inşasında çalışan ekiplerin eski Kalin Hacı Aliya camiini gün ışığına çıkarmaları üzerine Müslüman cemaati park inşasına derhal son verilmesini talep etmişti.

Radikal Müslüman gruplar inşaatın devamını protesto etmek için öğle namazları kıldılar. Belediye sonunda arsayı bir arkeoloji parkına dönüştürmeyi kabul etti. Birkaç hafta önce, İslam cemaati arsaya bir cami inşa etmek için izin istedi ve aldı.

Pek çok Bosnalı Müslüman dini bütün değilken Saraybosna'nın bu kadar çok camiye ihtiyacı olup olmadığı sorularıyla karşılaşan İslam cemaati temsilcileri tarihe işaret ediyorlar.

Cemaat temsilcileri, Yugoslavya'nın 1. Dünya Savaşı sonrasında kurulmasından bu yana "Son 100 yıl içinde hiçbir yeni cami inşa edilmemesine karşın 27 cami din karşıtı propaganda yüzünden yıkılmıştır." diyorlar.

Şimdilik, BH'de yeni camiler inşa edilmesi konusundaki tartışma, dini hoşgörü ve İslam cemaatiyle bazılarının cami inşaatına karşı itirazları görmezden gelmekle suçladığı BH makamları arasında algılanan yakınlıkla ilgili sorular ortaya çıkarıyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar