Duyuru

İstanbul'da Sürpriz Üçlü Balkan Zirvesi

Kosova Haberleri

  /   400   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

NATO ve Avrupa Birliği'nin (AB) üst düzey toplantıları arefesinde Sırbistan, İspanya ve Türkiye'nin dışişleri bakanları bir araya gelerek Batı Balkanlar'ın, Avrupa sistemine dahil edilmesi yönünde güçlü bir mesaj verdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sırp meslektaşı Vuk Jeremiç ve İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos'un Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yaptığı baş başa üçlü toplantı AB dönem başkanı Madrid'in isteği üzerine gerçekleştirildi. Toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, "Vizyonumuz, Balkanlar'ın Avrupa'ya tamamen entegre olmasıdır. Ve Belgrad'daki, Üsküp'teki, Saraybosna'daki, İstanbul'daki, Edirne'deki tarihî yerlerimiz bir gün Avrupa Birliği'nin bayrağı altında bir kez daha birleşecektir." diye konuştu.

Estonya'nın başkenti Tallinn'de yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na da değinen Davutoğlu, "İspanya ile beraber Bosna-Hersek'in NATO üyeliğine girişini destekleyeceğiz." dedi. NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Tallinn'de bugün bir araya gelecek. Moratinos da Türkiye'nin ve Batı Balkanlar'ın Avrupa Birliği'ne üyeliğini tam olarak desteklediklerini belirterek, "Bunu sadece İspanya'nın dışişleri bakanı olarak değil, AB'nin resmi temsilcisi olarak da söylüyorum." dedi. Saraybosna'nın NATO üyeliğine de değinen Moratinos, Bosna-Hersek'in Üyelik Eylem Planı'na (MAP) destek vereceğini vurguladı. Madrid ve Ankara, Saraybosna'ya yönelik izolasyonların ülkedeki durumu daha da kötüleştirebileceği uyarısında bulunarak bu ülkenin NATO üyeliğine destek veriyor. Bir Türk diplomat, üçlü görüşmenin ardından Davutoğlu'nun Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Haris Silaydziç'i arayarak bilgi verdiğini söyledi.

Üçlü toplantıya ev sahipliği yapan Sırbistan'ın Dışişleri Bakanı Jeremiç ise Türkiye ile Brüksel'in Batı Balkanlar için kritik oyuncular olduğunu vurgulayarak hedefin Balkan ülkeleri için AB üyeliği hedefi olduğunu kaydetti. Jeremiç, "Her konuda tabii ki aynı fikirde değiliz. Bu konulardan bir tanesi de Kosova'nın statüsüdür. İspanya ve Sırbistan Kosova'yı tanımıyorlar, Türkiye 'maalesef' tanıdı." diye konuştu. Buna karşın tarafların, anlaşmazlıkların çözümü üzerinde tam bir kararlılıkları olduğunu ifade etti.

BELGRAD TOPLANTISINA KOSOVA'YI EKLEME ÇABASI

2 Haziran'da Saraybosna'da yapılması planlanan AB-Batı Balkanlar toplantısına Belgrad'ın tanımadığı Kosova'nın egemen bir ülke olarak davet edilmesi soruna yol açtı. Belgrad, Slovenya'da yapılan benzer bir toplantıya Kosova sorunu yüzünden katılmamıştı. İspanya ve Türkiye, Kosova'nın toplantıda nasıl temsil edileceğine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Çözüm bulunması yolunda olumlu konuşan Jeremiç, "Buradaki sorunları biz çözemezsek hiç kimse çözemez. Bu sorunları bizim çözeceğimize inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Balkanlar için İstanbul'da üçlü zirve

Türkiye, hafta sonunda önemli bir zirveye daha ev sahipliği yapacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 24 Nisan Cumartesi günü İstanbul'da Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Haris Silaydziç ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ile bir araya gelecek. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, zirvenin, Türkiye'nin bölgesinde yürüttüğü güven artırıcı girişimler çerçevesinde gerçekleştirileceğini bildirdi. İstanbul'da buluşacak olan üç ülkenin cumhurbaşkanları, Balkanlar'ın değişen çehresini gösteren yepyeni bir barış fotoğrafı verecek.
 
AB-Sırbistan-Türkiye üçlü toplantısı için önceki gün Belgrad'da bulunan Bakan Davutoğlu, Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç ile görüştü. Bakan, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Haris Silaydziç ile de telefon görüşmesi yaptı. Ahmet Davutoğlu, Balkanlarla ilgili güncel gelişmeleri değerlendirmek ve Bosna-Hersek'in uluslararası alandaki ilişkilerine katkıda bulunmak amacıyla Ekim 2009'dan beri Sırbistan ve Bosna-Hersek dışişleri bakanlarının katılımlarıyla art arda toplantılar gerçekleştirdi. Bu girişimler neticesinde Bosna-Hersek, Belgrad'a büyükelçi gönderdi. Sırbistan Parlamentosu da geçtiğimiz günlerde, 1995'te 8 bin Boşnak'ın öldürüldüğü Srebrenitsa katliamı nedeniyle Boşnaklardan özür dilemişti. Ankara, aralarında sorunlar bulunan Afganistan ve Pakistan cumhurbaşkanlarını da son 4 yıl içinde Ankara ve İstanbul'da dört kez bir araya getirdi. ANKARA ZAMAN 

Kosova Haber

  

Yorumlar