Duyuru

“Sırbistan AB’ye Girmek İstiyorsa Kosova’ya Avrupa Perspektifinden Bakmalıdır”

Sırbistan

  /   490   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 Sırbistan’ın Dnevnik gazetesine demeç veren Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner Slovenya’da yapılan konferansla bir adım ileriye gidildiğini 2 Haziran’da Saraybosna’da yapılacak konferansa ise herkesin katılmasını arzuladığını söyledi. 


Kouchner açıklamasında “Bu geri döndürülemeyecek bir süreç, Sırbistan ve Kosovalı yetkililerin şimdi çok daha fazla görüşmesi gerekiyor” dedi. Kouchner iki tarafında toplantıya kesinlikle katılacağı gibi bir söz söyleyememeğini belirtirken bundan ümitli olduğunu vurguladı.

İki ülke arasında durumun normalleşmesi için birkaç nesle ihtiyaç duyulduğunu belirten Kouchner “Sırbistan AB’ye girmek istiyorsa Kosova’ya Avrupa perspektifinden bakmalıdır” dedi.

Kouchner hem Kosova’nın hem de Sırbistan’ın birbirleri ile görüşmek ve işbirliği yapmak istediklerini açık bir şekilde belli ettikten sonra Avrupa’nın entegrasyon konusunda yardımcı olabileceğini belirtti ve “Bunun gerçekleşmesini ümit ediyorum” dedi.

Sırp meslektaşı Vuk Jeremiç’in diplomatik girişimlerinin sonuç verip vermeyeceğinin sorulması üzerine Kouchner “Sırbistan halkının çoğunluğu, özellikle gençlerin neyi istediklerini görüyoruz” dedi.

Kouchner Sırbistan’ın Kosova’yı tanımasını talep etmediklerini, ancak Kosovalı yetkililerle görüşmesi gerektiğini belirtti ve “Yaşam şartları, elektrik sorunu çok sayıda görüşülecek konu var” dedi.

Sırbistan Telekoma ait baz istasyonlarının kapatılıp Kosovalı Sırpların iletişimsiz bırakılması konusunda ise Kouchner “Orada telefonlar nasıl çalıştığını biliyorum. Kimse iletişimsiz kalmadı, sadece başka bir hat seçme durumu var” dedi.  

Kosova Haber

  

Yorumlar