Duyuru

Rusya'nın Kosova endişesi

Kosova Haberleri

  /   427   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

 


 
 

RUSYA, Kosova'nın tek yanlı bağımsızlık ilan etmesini kınadı ve bağımsızlıktan vazgeçilmesini istedi. Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamadı BM Güvenlik Konseyinin acilen toplanması istendi. Aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirnovski Kosova'nın bağımsızlığına karşılık Rusya'nın ayrılıkçı bölgeler; Güney Osetya, Abhazya ve Transdinyester'in bağımsızlıklarının tanınmasının sonu gelmez bir iç savaşa dönüşeceğini söyledi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, BM'ye Kosova'da yönetim hakkı tanıyan 1244 sayılı Konsey kararının halen geçerli olduğunu ifade ederek, "Dolayısıyla tek taraflı bağımsızlık kararı uluslararası hukuka aykırı" dedi.

Çurkin, BM'nin acil Kosova toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın Kosova Meclisi'nin tek taraflı bağımsızlık ilanından son derece endişeli olduklarını belirterek, bu durumun uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Çurkin, Konsey'de, Kosova'da halen 1244 sayılı BM kararının geçerli olduğu konusunda uzlaşma olduğunu belirterek, "O zaman bu BM'nin halen Kosova'yı yönettiği anlamına gelir, bu da bağımsızlık ilanının yasal temelden yoksun olduğunu gösterir" dedi.

Çurkin, Kosova'da yaşayan Sırpların güvenliklerinden de endişeli olduklarını söyledi ve "Eğer Sırplar bağımsızlık ilanına uymama kararı alırlarsa, onlara karşı baskıcı önlemler alınması asla düşünülmemelidir" dedi.

İngiltere ve ABD'nin BM temsilcileri ise 1244 sayılı kararın Kosova'nın bağımsızlık ilan etmesine engel teşkil etmediğini belirttiler.

İngiltere Büyükelçisi John Sawers, Rusya'nın, Konsey'de Kosova'nın bağımsızlık ilanının geçersiz ilan edilmesini isteyen tek taraf olduğunu belirterek, Konsey üyelerinin çoğunluğunun ortaya çıkan bu yeni durum karşısında (ilanı geçersiz saymak dışında) bir tutum belirlemek gereği hissettiklerini kaydetti.

Sawers, 1244 sayılı kararın, Kosova'da geçerli olduğunu teyit ederek, "Ama 1244 sayılı karar, Kosova'nın bağımsızlığı seçeneğini yok saymıyor, 1999 yılında alınan bu karar sadece geçici bir dönem için geçerliydi ve bu geçici dönem sona erdi" diye konuştu.

Sawers, Kosova Meclisi'nin, BM Genel Sekreterinin özel temsilcisi Martti Ahtisaari'nin planına uymaya, tüm dini ve etnik azınlıkların haklarını korumaya söz verdiklerini belirterek, Kosova'nın bağımsızlığını tanıma konusunun BM Genel Sekreteri tarafından değil, her ülke tarafından karar verilecek bir konu olduğuna da işaret etti.

ABD Büyükelçi Yardımcısı Alejandro D. Wolff da yaptığı açıklamada Kosova'daki durumun "benzersiz" olduğunu yineleyerek, Rusya'nın ileri sürdüğü görüşün aksine Kosova'nın bağımsızlığının başka durumlar için "örnek teşkil etmeyeceğini"  

  

Yorumlar