Duyuru

Romanya, Gürcistan ve Azerbaycan enerji konusunda önemli mukabakat anlaşması imzaladı

Romanya

  /   1675   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

Yeni AGRI projesi AB pazarına giden doğalgaz nakil rotalarını çeşitlendirecek.

Southeast European Times için Bükreş'ten Paul Ciocoiu'nun haberi – 29/04/10

 

 

Birkaç hafta önce, Romanya, Gürcistan ve Azerbaycan Bükreş'te Hazar doğalgazının AB pazarına naklini sağlayacak önemli bir projenin temelini atan bir mutabakat anlaşması imzaladı.

AGRI (Azerbaycan Gürcistan Romanya Bağlantısı) adlı proje, nakil rotalarını çeşitlendirmenin yanı sıra Rus doğalgazına olan bağlılığı azaltmayı hedefliyor.

Mutabakat anlaşması Romanya'nın Ekonomi, Ticaret ve İş Ortamından Sorumlu Bakanı Adriean Videanu, Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natig Aliyev ve Gürcistan Enerji Bakanı Aleksander Khetaguri tarafından imzalandı.

Mutabakat anlaşmasının imzalanması bir yıl süren üçlü müzakereler sonrasında geldi. İmza tarafları, inşaatın başlamasından önce atılacak son adım olan bir fizibilite çalışmasını denetleyecek bir proje şirketinin Bükreş'te kurulması üzerinde anlaşma sağladılar.

Azeri doğalgazı Gürcistan ve Romanya'dan geçerek AB'li tüketicilere dağıtılacak. Mutabakat anlaşmasına göre, doğalgaz ilk önce Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki Kulevi limanına nakledilecek. Doğalgaz burada sıvılaştırıldıktan sonra Romanya'nın Köstence limanına taşınacak ve ulusal boru hattı sistemiyle Avrupa pazarına dağıtılacak.

"AGRI Nabucco'nun yerini almayacak, onu tamamlayacak." diyen Videanu şöyle devam etti: "Romanya, AGRI'nin AB'nin öncelikli enerji koridorları listesine girmesi konusunda ısrar edecek."

Videanu, şu anda 2 ila 4 milyar avro arasında değer biçilen AGRI'nin Avrupa'nın güney koridoru boyunca inşaatı devam eden en hızlı ve en etkili doğalgaz nakil projesi olduğunu belirtti. Bakan, tamamlanması önünde siyasi engeller bulunmadığı için projenin Nabucco'dan önce bitebileceğini de sözlerine ekledi.

Videanu'nun Azeri mevkidaşı mutabakat anlaşmasının imzalanmasını "tarihi bir olay" olarak nitelendirdi. Aliyev, "Bu, Karadeniz etrafındaki bütün devletler için önemli bir projedir." dedi.

Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu anlaşmanın imzalanmasını "her üç ülke için eşit derecede, fakat aynı zamanda AB için de önemli bir adım" olarak nitelenirdi.

Romen haber ajansı Mediafax'a göre, AGRI'nin kapasitesi yılda yaklaşık 7 milyar metreküp doğalgaz olmakla birlikte, bunun 2 milyar metreküplük kısmı Romanya'daki iç tüketime yönelik olacak. Geçtiğimiz yıl Azerbaycan 23,5 milyar metreküp doğalgaz üretti ve bunu 28,5 milyar metreküpe çıkarmayı planlıyor.

Aliyev, Azerbaycan'ın doğalgaz rezervlerinin 2200 milyar metreküp olduğunu söyledi. Romanya yılda yaklaşık 16 milyar metreküp doğalgaz tüketirken, bunun 11 milyarlık kısmı iç üretimden karşılanıyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

 

 

  

Yorumlar