Duyuru

Sırbistan'da siyasi değişimin lideri mi doğuyor?

Sırbistan

  /   466   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

Sırp İlerleme Partisi, yerel seçimlerde kazandığı zaferin ardından zirveye aday oldu.
Southeast European Times için Belgrad'dan Bojana Milovanoviç'in haberi – 28/04/10


Sırp İlerleme Partisi genel başkanı Tomislav Nikoliç. [Getty Images]

Belgrad'ın dışındaki küçük Arandjelovac kasabasında 25 Nisan Pazar günü yapılan yerel seçimler halkın ve medyanın büyük ilgisini çekerken, pek çok kişi bunu ülkenin siyasi nabzının bir göstergesi olarak gördü.

İlçe meclisi için yapılan seçimler, Mayıs 2008'de yapılan son genel seçimlerde hala Sırp Radikal Partisi'nin (SRS) bir parçası olan Sırp İlerleme Partisi'nin (SNS) popüler bir siyasi seçenek haline geldiğini ortaya koydu.

İlk sonuçlara göre, SNS en fazla oyu (%26,1) alarak yarışı Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in iktidardaki Demokrat Parti'sinden (DP) yüzde beş önünde bitirdi.

Hükümetin girişimlerine düzenli olarka destek veren muhalefetteki Liberal Demokratlar tek bir sandalye kazandılar.

DP, devlet düzeyindeki ortaklarıyla koalisyon kurması halinde Arandjelovac meclisinde hâlâ çoğunluğu elde edebiliyor. DP etrafında toplanan partilerin oluşturduğu blok 21 sandalye almayı bekleyebilirken, muhalefetin toplamı 20 sandalyeye kalabilir.

DP'den Nada Kolunciya, "Arandjelovac'taki seçim sonuçları vatandaşların Avrupa yanlısı bir hükümete oy verdiğini ve devlet düzeyinde iktidar çoğunluğunu oluşturan partilere destek olduğunu göstermektedir." dedi.

Sosyalist Parti'den Branko Ruziç de aynı görüşte. "Arandjelovac'ta devlet düzeyindeki hükümete karşılık gelecek bir yönetim oluşturulmasını bekliyorum." Sosyalistler parlamentoda Demokratlarla koalisyon halindeler. Arandjelovac'taki seçimlerde SP, iki küçük partiyle koalisyon kurarak %14,24 oranında oy topladı.

İlerlemeciler "zaferin tadını çıkardılarını" ve koalisyon olasılıklarından bahsetmek için çok erken olduğunu söylediler.

SNS lideri Tomislav Nikoliç, "En güçlü siyasi partiyle görüşmeleri onlar için daha iyi olacaktır ve Arandjelovac'ta da -ve bence Sırbistan'da da- bu Sırp İlerleme Partisi'dir. Oyları sayıp İlerlemecileri kandırmanın yollarını aramamalılar." dedi.

Nikoliç, iktidardaki Demokratlarla pazarlık yapmaya gerek olup olmadığına SNS'nin Arandjelovac kolunun karar vereceğini belirtti. "İlerlemecileri tanıdığım kadarıyla da müzakereye asla hayır demezler."

Geçmişte önemli bir parlamenter güç olan Sırp Radikal Partisi büyük olasılıkla Arandjelovac meclisinde temsil edilmeyecek. Radikaller, bir sandık merkezinde yapılacak tekrar seçimlerinin kendilerine 60 oya daha ihtiyaç duydukları %5 seçim barajını aşma olanağı sağlamasını umut ediyorlar.

Genel başkan yardımcısı Dragan Todoroviç SETimes'a verdiği demeçte, partinin hala SNS'nin neden olduğu "darbe ve ihanetin" yaralarını sarmakla meşgul olduğunu söyledi.

Todoroviç, "Liderimiz Vojislav Seselj'in yıl sonundan önce Lahey'den dönmesini bekliyoruz, bu da siyasi tutumumuzu daha da güçlendirecektir." dedi.

Muhalefet Şubat ayından beri erken seçim çağrısında bulunmak için halktan imza topluyor.

Belgradlı bir emekli olan Petar Stamatoviç, Arandjelovac'taki seçimlerin halkın Sırbistan'da hükümet değişikliğine duyduğu arzunun bir yansıması olduğuna inanıyor. Stamatoviç SETimes'a verdiği demeçte, "İlerleme Partisi şu anda Sırbistan'ın en güçlü partisidir ve bu da bir erken genel seçim düzenlenerek kanıtlanmalıdır."

Öğrenci Milica Zivkoviç gibi pek çok kişi buna katılmıyor. "Bu hükümete 2012 yılına kadar görev süresini tamamlaması için bir şans verilmesi gerektiğine inanıyorum. Şu anda bir erken seçimin neye yarar sağlayacağını bilemiyorum."

Tadiç tüm erken seçim çağrılarını reddetti.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

  

Yorumlar