Duyuru

Sırp gençlerin Türkçe ve Ebru ilgisi

Sırbistan

  /   472   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Türk girişimcilerce açılan kursta Türkçe öğrenen Sırp gençler, ayrıca burada öğretilen Ebru sanatına yoğun ilgi gösteriyor. 

Belgrad'ın merkezindeki Vuka Karaciç caddesinde 2007 yılından bu yana hizmet veren Türkçe Eğitim Merkezine, özellikle üniversitede öğrenim gören Sırp gençler devam ediyor. Kursa katılan Sırp gençlerin, Türkçe öğrenmenin yanı sıra Türkiye'yle ilgili önyargılarının ortadan kalktığını ifade eden kurs yetkilileri, bu sayede birçok Sırp gencinin yaz tatilini Türkiye'de geçirmeyi tercih ettiğini kaydetti.

Kursta 2007 yılından bu yana yüzlerce Sırp gencine Türkçe öğrettiklerini belirten yetkililer, ayrıca kurs bünyesinde ebru eğitimi, Türk yemek günleri gibi aktiviteler düzenleyerek, Türk kültürünü sevdirmeye çalıştırdıklarını söyledi.

Kurs yetkilileri, halen Türkçe Eğitim Merkezinde 80 kursiyerin bulunduğunu ve Türkçe öğrendiklerini bildirdi. 
Türkçe Eğitim Merkezi bünyesinde açılan ebru kursuna da Sırp gençleri büyük ilgi gösteriyor.

İstanbul'dan gelip Belgrad'a yerleşen ve gençlere ebru sanatını öğ reten Melek Koç, şu ana kadar onlarca Sırp gencine ebru öğretmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. 
Ebru yapmanın hem keyifli hem de dinlendirici bir uğraş olduğunu vurgulayan Koç, "Sırp gençleri ebruyu ilk gördüklerinde çok şaşırdı. Bu şaşkınlık daha sonra ilgiye dönüştü. Bir anda onlarca öğrencim oldu. Özellikle hafta sonları bu gençlerle ebru yaparak keyifli vakit geçiriyoruz" dedi.

Belgrad Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi Duşiça Ostoyiç, Türkiye'yi merak ettiği için Türkçe öğrendiğini belirterek, "Ayrıca kursta Türkçe'nin yanı sıra ebru sanatını da öğrendiğim için çok mutluyum" diye konuştu.

Üniversite öğrencisi Zoriça Lazareviç ise daha önce tatil için gittiği Türkiye'yi çok beğendiğini, bunun üzerine Türkçe öğrenmeye karar verdiğini kaydetti. Türkçe'yi öğrendiği sırada ebru sanatıyla karşılaştığı nı ve ilk önce ç ok şaşırdığını belirterek, "Daha önce bana 'mürekkebi suyun üzerine dökerek resim yaparsın' deselerdi inanmazdım. Ama şimdi çok güzel eserler ortaya koyuyorum. Yaptığım eserleri görenler de ebru kursuna katılıyor. Artık çevremde Türklere karşı önyargılı kimse kalmadı. Bu da beni çok sevindiriyor" ş eklinde konuştu.

Batıda "Türk kağıdı" olarak adlandırılan ebru, koyulaşt ırıcı bir madde ile kıvamı artırılmış suyun üzerine, içine öd katılmış , suda erimeyen boyaların serpilmesi ve su yüzeyinde meydana gelen şekillerin bir kağıda geçirilmesi ile yapılıyor.

Kaynak: AA

Dünya Bülteni

  

Yorumlar