Duyuru

Yunanistan’ın 135 milyar Avro'ya ihtiyacı var

Yunanistan

  /   882   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

Başbakan Merkel, Yunanistan’daki ekonomik krizin iki yıl önce ABD’deki Lehman iflası gibi dünya çapında bir krize neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu ve buna izin vermemeleri gerektiğini söyledi. Merkel, Avro’nun tehlikeye düşmesi halinde Almanya’nın sorumluluğu üstlenerek gerekeni yapacağını bildirdi.

Daha önce verilen haberlere göre Yunanistan’a IMF ve AB tarafından verilmesi planlanan yardım, 135 Milyar Avro’ya yükseltilecek. Üç yıl içinde verilmesi planlanan yardım paketinin Almanya’ya yıllık yükü yaklaşık 8,4 Milyar Avro’yu bulacak. Maliye Bakanı Schaeuble 2012’ye kadar bu miktarın azalabileceğini düşünüyor.

Almanya’nın koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti FDP’li Ekonomi Bakanı Rainer Brüderle, Yunanistan’a üç yıl içerisinde 135 Milyar Avro yardım yapılması gerektiğini belirtti. Başbakan Merkel şimdilik böyle yüksek bir rakamın verilmesine gerek olmadığını, tasarruf için gerekli programların belirlenmesinden sonra kesin bir rakamın ifade edilebileceğini söyledi.

Yeşiller’den Trittin, Başbakan Merkel’i sert bir dille eleştirerek ilk yılda verilecek 45 Milyar Avro’nun daha sonraki yıllarda 100 ile 120 Milyar Avro’ya yükseltilmesi zorunlu olacak dedi. Merkel’in etkisiyle AB’nin Yunanistan’a yardımı geciktirmesinin krizi arttırdığını söyleyen Trittin, Yunanistan’da ekonomik istikrarın sağlanması için gereken yardım miktarının da böylece her gün arttığını kaydetti.

Almanya’nın Yunanistan’a yardım konusunda bazı devlet hukukçuları da Anayasa Mahkemesine gitmeye hazırlanıyor. Emekli kamu hukuku profesörü Karl Albrecht Schachtschneider, üç arkadaşıyla birlikte, Alman parlamentosunda Yunanistan’a yardım yapılması için kanun çıkarıldığı gün Anayasa Mahkemesine giderek itiraz edeceklerini söyledi.

 Mucahid Yıldız-Dünya Bülteni / Almanya

  

Yorumlar