Duyuru

Kriz Almanya’daki Kosovalı Romanları Vurdu

Kosova Haberleri

  /   452   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 Avrupa Konseyi’ne bağlı bir İnsan Hakları Genel Sekreterliği'nin yıllık raporuna göre, finans krizi insan haklarını da olumsuz etkiledi. İnsan hakları Örgütleri Almanya’nın Kosova kökenli tüm Romanları geri gönderme kararını eleştirirken Avrupa’da yükselen ırkçı atmosfere dikkat çekiyorlar. 


Almanya'nın kararı endişe yarattı

Avrupa'da çoğunluğu Macaristan, Romanya ve Balkanlar'da olmak üzere10 ile 12 milyon arasında Roman yaşıyor.  Geçtiğimiz yıllarda yüz binlerce Roman batıya göç etti. Ancak Hammarberg, burada daha iyi yaşam koşulları yerine şiddetli bir tepkiyle karşılaştıklarını söylüyor. Avrupa Konseyi'nin İnsan Hakları Komiseri, özellikle Alman hükümetinin tüm Kosova kökenli Romanların gelecek dört yıl içinde tekrar ülkelerine gönderilmesi kararını anlaşılmaz buluyor.Hammarberg bunu endişe verici bir sinyal olarak görüyor ve "Burada on binden fazla insandan söz ediyoruz. Defalaraca Kosova'ya gittim. Bu insanların döndüklerinde karşılaşacakları koşulları gördüm. Kosova’nın dönenlere kucak açmayacağı belli. Almanya, İsveç, Avusturya, İsviçre gibi zengin Avrupa ülkeleri, Roman azınlığın akıbetiyle daha fazla ilgilenmeli" diye konuşuyor.Hammarberg, hırsızlık ve organize suçlar gibi problemleri göz ardı etmediğini belirtiyor. Ancak bunlarla mücadele ederken, belirli bir halk grubunun değil, suç işleyenlerin ve onları kullananların izlenmesi gerektiğini kaydediyor.

Avrupa siyasetinde endişe verici gelişmeler

Avrupa siyasi alanda da endişe verici gelişmeler yaşıyor. Avusturya İçişleri Bakanı, iltica başvurusunda bulunanların, kamplarda tutulması talebinde bulunmuştu. Hollanda’da yabancı düşmanlığıyla tanınan aşırı sağcı Geert Wilders’in seçimde başarılı olmasından endişe ediliyor. Fransa içişleri bakanı, valiler tarafından ulaşılması gereken yıllık sınır dışı kotası belirledi. Hammerberg, bu gelişmeleri, "İşsizlik ve bunun sonucunda ortaya çıkan güvensizlik, yabancı düşmanı bir atmosfer yarattı. Bunun ceremesini Romanlar ve mülteciler çekiyor. İnsan haklarına saygı duyulması ve bazı Avrupa ülkelerinde yaygınlaşan aşırıcı görüşleri savunan güçlere taviz verilmemesi gerektiğine inanıyorum" sözleriyle değerlendirdi. 

Kosova Haber

  

Yorumlar