Duyuru

Diş diplomasisi Balkanlı komşuları birbirine bağladı

Makedonya

  /   796   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  


Makedonya'nın ismiyle ilgili uzun zamandır devam eden anlaşmazlık, binlerce Yunan'ın ucuzluk arayışıyla sınırı geçmesine engel olmadı.

disSoutheast European Times için Atina'dan HK Tzanis'in haberi -- 07/05/10

Atina ile Üsküp arası siyasi ilişkilerdeki soğukluğa rağmen, Yunanistan'ın kuzeyinde yaşayan vatandaşlar daha ucuz diş tedavisinin yanı sıra diğer mal ve hizmetlerde ucuzluk bulmak amacıyla sınır ötesine akın ediyorlar.

İki Balkan komşusu "Makedonya" ismi yüzünden anlaşmazlık halinde olmalarına rağmen, bu durum sıradan vatandaşın kendi çapında ekonomi diplomasisi yürütmesine engel olamadı.

Yunan diş derneklerine göre, özel kliniklerde Bitola, Gevgelija veya Strumica'ya yapılan "diş gezileri" yüzünden iş hacminde %50 kadar bir düşüş meydana geldi.

Devam eden ekonomik krizin etkisini ölçmek zor olmasına karşı bu büyüyen bir faktör. Ucuz diş bakımı bu konuda yalnız değil. Birçok insan daha ucuz benzin veya dinlenme ve eğlence için de geliyor.

İsmi gizli kalmak koşuluyla konuşan bir gümrük memuru SETimes'a verdiği demeçte, haftanın her günü Evzoni sınır kapısından ortalama 1.000 Yunan vatandaşı geçerken, hafta sonları bu sayının ikiye katlandığını söyledi.

Memur, sınırın kuzeyindeki pek çok kumarhaneden birisine atıfta bulunarak, "Nedeni Gevgelija'daki kumarhane." dedi. Günde ortalama 500 Yunan vatandaşının da daha batıdaki Niki sınır kapısından geçtiğini de ekledi.

Florina diş hekimleri derneği başkanı Yorgos Xanthopoulos 27 yıldır diş hekimliği yapıyor. Xanthopoulos, yerel sakinlerin diş bakımı için 24km uzaklıktaki Bitola'ya gitme olayının 2000 yılından sonra başladığını söyledi.

SETimes'a konuşan Xanthopoulos, "Yunanistan'daki ekonomik krizle, ve özellikle de burada devlet tarafından yürütülen diş hekimliğiyle, insanlar daha düşük fiyatlar için sık sık konfordan vazgeçiyorlar." dedi.

Dernek başkanı, Florina ilinde yaşayan pek çok vatandaşın, Devlet Enerji İşletmeleri'nin büyük işgücü de dahil olmak üzere memur sağlık fonundan sigortalı olduklarını söyledi. Fakat fon, diş bakımı ödemeleri 1994'te fiyatlara sabitlemiş durumda.

Xanthopoulos, bir diş dolgusu yaptırmak yaklaşık 50 avro tutmasına karşın, devlet fonunun lehdarlara sadece 7 avro ödediğini kaydetti.

Bitola'da ise aynı işlemin fiyatı yaklaşık 15 avro.

Aynı şekilde, bir protezin fiyatı Florina ve Kilkis'te 1.000 ila 1.200 avroyken, Bitola'da 300 avroya kadar düşük fiyatta olabiliyor. Sıradan bir kanal tedavisi memur fonu tarafından 20 avro seviyesinde tazmin edilmesine karşın, bir Yunan diş hekimi bunun için en az 150 avro alıyor.

Xanthopoulos, bu sigortanın kapsamında yer almayan Florinalılar arasında diş turizmi yapan sayısının "az ile sıfır arasında" olduğunu söyledi. Yabancı doktorlar, yerel fonların onaylayacağı veya karşılayacağı ilaçlar, tedaviler veya diğer teşhis/tedavi testleri yazamıyorlar.

Kilkis ili diş hekimleri derneği başkanı Karalambos Yakovidis de meslektaşının değerlendirmesini yineliyor. Yakovidis, konuyla ilgili şimdiden üç televizyon röportajı verdiğini söyledi ve başka yerlerdeki düşük fiyatlar nedeniyle işlerinin gerçekten düştüğünü kabul ediyor.

SETimes'a konuşan Yakovidis, "İnsanlar sınırı organize otobüs turlarının yanı sıra yaya olarak bile geçiyorlar. Bunun ilimize etkisi %50 veya daha fazla orandadır." dedi.

Ancak her iki diş hekimleri derneği de, tesislerin Yunanistan'da daha iyi olduğu ve Yunan pratisyenlerin daha deneyimli oldukları konusunda ısrar ediyor.

Xanthopoulos, "Buradaki cihazlar CE sertifikalı, fakat diş hekimlerinin AB kural ve yönetmeliklerine uymak zorunda olmadıkalrı komşu ülkede böyle bir şey gerekli değil." dedi.

Ancak Xanthopoulos, Bitola'da Bitola'daki genel yaşam maliyetinin Florina'ya kıyasla belirgin derecede daha düşük olduğunu da kabul ediyor. "Bu yüzden de düğünlerin orada organize edilmesinin bir nedeni de bu, çünkü burada Bitola bölgesinde akrabaları olan çok sayıda insan yaşıyor."

Bitola'daki Estadent diş kliniğinin sahibi Aleksandar Ivanovski SETimes'a verdiği demeçte, Yunanlıların tıbbi ziyaretlerinin çalışmalarının büyük bir kısmını oluşturduğunu söyledi ve bu ziyaretleri "hizmet kalitesi, daha düşük fiyatlar ve Yunanistan'daki ekonomik krizin birleşimine" bağlıyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
  

Yorumlar