Duyuru

ABD 1244 Sayılı Kararı Değiştirmek İçin Girişimlerine Başladı

Dünyadan Haberler

  /   635   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

UN-LOGOWashington ve Brüksel Uluslararası Adalet Divanı’nın açıklayacağı karar sonrasında atacakları adımlar için farklı senaryolar hazırlıyorlar.
Avrupa Birliği henüz tam olarak nasıl bir tutum izleyeceğini belirlememişken Sırbistan’ın Kosova ile pratik konularda görüşme yapması için zorlayacağı vurgulanıyor.
ABD’nin ise 2 ay öncesinden planının belli olduğunu yazan Blic gazetesi Washington’un 1244 sayılı kararın değiştirilmesi ve Kosova’nın bağımsızlığının güçlendirilmesi karşılığında Avrupa Birliği’ne Sırbistan’ın üyeliğine destek ve çeşitli fonlardan yararlanma imkanı sunacağı iddia ediliyor.
Washington merkezli TSM Global düşünce kuruluşundan Sırbistan masası analizcilerinden Obrad Kesiç yaptığı açıklamada bu yönde planların hazırlandığını ve bu planın Beyaz Saray’ın onayından geçtiğini vurguluyor.
Kesiç açıklamasında Washşington’un 1244 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararını değiştirmek için çalışmalarını sürdürdüğünü ve Adalet Divanı’nın vereceği karar bu değişimin kilit hatlarını belirleyeceğini vurguluyor.
Blic gazetesi ise Sırbistan Dışişleri Bakanlığı, İçişleri bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı temsilcilerin katıldığı gayrı resmi toplantılardan Kosovalı yetkililerle görüşüldüğüne vurgu yaparken “Teknik görüşmeler 2 ay önce başladı” iddiasında bulunuyor.
Kesiç ise açıklamasında Uluslar arası Adalet Divanı kararını verene kadar teknik görüşmelere devam edileceğini, karardan sonra ise ticaret, sınır ve vatandaş evrakları gibi daha önemli konulara geçileceğini vurguluyor.
Kosova Haber

 

  

Yorumlar