Duyuru

Profesör, Bosnalı ortaçağ hanedanının izini sürüyor

Bosna Haberleri

  /   812   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

 

Ortaçağ Bosna devleti, 11. yüzyıla dayanan tarihiyle Avrupa'nın en eski devleti. Devlet 700 yıldır hanedanlara, kral ve kraliçelere, prens ve prenseslere sahip olmuş.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Yusuf Ramazanoviç'in haberi -- 21/05/08

photo

Kotromaniç hanedanı 11-14. yüzyıllar arasında Bosna devletini yönetti. [ba.gov]

Ortaçağ Bosna devleti, tarihin önemli şahsiyetlerinden Fatih Sultan Mehmet liderliğindeki bir fetihle 1463 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından ele geçirilene kadar özerkti.

Nüfusun büyük kısmı Bogumil bölgesinde yaşıyordu; ne Katolik Papa'nın kurallarını ne de Ortodoks Kilisesi'ni tanıyorlardı.

Sonunda Türk hükümdarlığı altına girmeden önce, Macar ve Türk İmparatorlukları olmak üzere iki büyük güç Bosna'yı ele geçirmeye çalışıyordu. Çekiçle örs arasında kalan, kendisini savunamayacak kadar küçük ve zayıf olmasının yanı sıra dini hoşgörüsüzlük tarafından bölünmüş durumdaki Bosna devleti, sonunda sonraki 500 yıl boyunca hükümdarlığını sürdürecek olan Osmanlı İmparatorluğu'nun eline geçti.

Bosna krallığı düşünce son Bosna kraliyet hanedanı da düştü. Türklerin gitmesinden sonra bile, düzensiz tarihi boyunca Bosna birçok devlet tarafından yönetilecek ve çeşitli ideolojiler toprakları üzerinde yön değiştirecekti.

Saraybosna'daki Felsefe Fakültesi'nde görevli Saraybosnalı öğretim üyesi, arkeolog ve tarihçi Enver İmamoviç, Bosnalı kraliyet ailelerinin soy ağacını geçtiğimiz günlerde tamamladı. Kamuoyuna sunulan proje büyük ilgi çekti.

Devletliği boyunca Bosna'yı yöneten aile Kotromaniç'lerdi. İmamoviç'in ağacında bütün krallar, kraliçeler ve onların çocukları -prensler ve prensesler- görülüyor.

İmamoviç, "Benden önce dahi, bir takım tarihçiler Kotromaniç aile hanedanının bütün yerli köklerinin Bosna'da olduğunu açıkça belirlemişlerdi. Onlar, günümüz Orta Bosna topraklarında, Fojnica, Kresevo ve Kiseljak kasabalarını çevreleyen bölgede, bizim kökleri ortaçağın başlarına dayanan hükümdarlarımızdı." diyor.

Profesör, "Bu bölgeye ortaçağda "kral toprakları" adı veriliyordu. Bu kraliyet mülküydü ve bölge ortaçağ döneminde altın, gümüş, bakır, demir ve kurşun madenleriyle olağanüstü derecede zengin olduğu için, bu aile önce ekonomik daha sonra da siyasi açıdan büyüdü. Krallık, bütün Bosna birleşene kadar genişledi." diyor.

Yıllarca süren araştırmanın sonuçları, Bosna'nın 700 yıllık tarihini gösteren sanatsal bir plakette sunuldu. Projede Saraybosnalı iki akademik ressam da yer aldı

Plaketi oluşturmak için gereken belgeler Dubrovnik, Ankara, İtalya, Almanya, Avusturya, Macaristan ve Bulgaristan arşivlerinden derlendi.

Profesör, "Ne paradan ne çabadan kaçındım ve hepsinin de karşılığını aldığımı görüyorum. Tarihi, siyasi, eğitimsel ve sanatsal açıdan çok büyük öneme sahip harika bir belgeye sahip olduk. Bana, çocuklar Bosnalı prensesleri görmek istediği için anaokullarının bu plaketi satın almakla ilgilendikleri söylendi." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar