Duyuru

Arnavutluk yargı boşluklarını doldurmada yavaş kaldı

Arnavutluk Haberleri

  /   1292   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

Arnavutluk'un Yüksek ve Anayasa Mahkemesi'ndeki boş pozisyonlar yargı sisteminin elini kolunu bağlıyor.

Southeast European Times için Tiran'dan Manjola Hala'nın haberi -- 12/05/10


 

Hükümet, Arnavutluk'un Yüksek ve Anayasa mahkemelerindeki on adet boş pozisyona yeni hakimler ataması yönünde güçlü bir baskı görüyor. 17 Yüksek Mahkeme yargıcının üç görev süresi çoktan dolarken, dördüncüsü de 21 Mayıs'ta sona eriyor. Anayasa Mahkemesi'nin ise dokuz yargıcının altısı eksik durumda.

Ulusal Avukatlar Birliği/Derneği başkanı Maksim Haciya SETimes'a verdiği demeçte, "Bu, yargı için en önemli andır." dedi. Haciya, boşluklar hukuki meselelerin çözümünde gecikmelere yol açarken, bundan en çok Yüksek Mahkeme'nin etkilendiğini söyledi.

Anayasaya göre, ilk önce cumhurbaşkanının bir aday listesini parlamentoya sunması, meclisin de bunu oylaması gerekiyor. Arnavut yasalarına göre adayların toplam oy sayısının %50+1'iyle seçilmesi gerekiyor.

Ancak Sosyalist muhalefetin sürmekte olan protesto yüzünden, meclis oturumlarına 140 üyenin sadece 72'si katılıyor ve bu da yargıçları seçmek için 37 oyu yeterli kılıyor.

Haciya, "Özellikle parlamentodaki mevcut durumda, adaylık sürecinde hata yapma şansının oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Bamir Topi aday listesi üzerindeki çalışmalara Şubat ayında başladı. Geçtiğimiz hafta Topi, herhangi bir siyasi gruba yakın duran yargıçları aday göstermeyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, amacın "siyasi ve yargı güçlerinin ayrılması ve egemen bir yargıya sahip olma ilkesine hayat vermek" olduğunu söyledi.

Topi, yeni insanların katılmasını sağlamak için, bir mahkemenin eski yargıçlarının başka bir mahkemeye katılamayacağını da sözlerine ekledi.

Adayların şeffaf bir süreçle seçileceğini belirten cumhurbaşkanı, mesleki kriterlerin yanı sıra adayların ahlaki ve mesleki dürüstlüklerinin de dikkate alınacağını da ekledi. Adayların bir mal ve mülk beyanında bulunmaları da gerekecek.

Haciya, "Topi seçim sürecinde belirttiği kriterlere bağlı kalırsa, hem mahkemeler hem de yargı sistemimiz açısından olumlu gelişmeler göreceğimizi düşünüyorum." dedi.

keleri konusunda bağımsız hukuk uzmanlarıyla da istişarelerde bulunuyor. İstişarelere EURALIUS, AGİT ve ABD'nin OPDAT programından temsilciler de katılıyor.

Sosyalist Parti'nin Yasal Konulardan Sorumlu Sekreteri Fatmir Cafa, söz konusu toplantıların "yararlı, fakat süreç şeffaf değilse yetersiz" olduğunu söylüyor.

Sosyalistler, adaylıkların cumhurbaşkanının mahkemelerin işleyişini olumlu yönde etkilemesi için bir fırsat olarak taşıdığı önemi vurguladı. Parti, bu süreçteki her türlü yapıcı adımı destekleyeceğini duyurdu.

2008 yılında, Demokrat çoğunluklu parlamento cumhurbaşkanının sunduğu beş adayı reddetti.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

Event.observe(window,'load',function(){loadKeywords('/cocoon/setimes/ajax/tr/keywords/setimes/features/2010/05/12/feature-02')});

  

Yorumlar