Duyuru

Balkan İslam Liderleri Prizren’de

Kosova Haberleri

  /   627   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

Kosova İslam Birliği tarafından organize edilen Bölge Ülkeleri İslam Liderleri Konferansı’na katılmak üzere Kosova’da bulunan heyete dün Prizren Akdere Açıkhava Sineması’nda bir etkinlik tertiplendi. 

Törene Çevre ve Alan Planlama Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternava, Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Bardakoğlu, Makedonya Müftüsü Sylejman Rexhepi, Arnavutluk Müftüsü Selim Muqa, Bosna Temsilcisi Sejit Fajliç  , Bulgaristan Müftüsü Mustafa Alıç, Yunanistan Müftüsü Ahmet Mete ve İbrahim Şerif, Karadağ Müftüsü Rifat Fejziç, Hırvatistan Müftüsü Şefko Omerbaşiç ve diğer misafirler katıldı.  

Törendeki konuşmasına “Sayın bacılarım ve kardeşlerim sizleri ve sizlerin adına tüm misafirlerimizi selamlıyorum." sözleriyle başlayan Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternava Ternava, başta Türkiye olmak üzere tüm bölge ülkelerine Kosova’ya verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Ternava Kosova’ya dünyanın her yerinde siyasi temsilcilerin geldiğini ve siyasi içerikli konuşmalar yaptıklarını belirttikten sonra “Ancak bugünkü ziyaret bizim dinimizi ve manevi dünyamızı temsil etmektedir” dedi. 

İslam’ın savaşa, şiddete, kan dökülmesine karşı olduğunu belirtenTernava, İslam’ın eğitimi, hoşgörüyü ve kültürü desteklediğini vurguladı. 

Son olarak Türkiye’ye seslenen Ternava “Unutmayalım ki bizim ve Türklerin kanları birbirine karışmıştır. Biz kardeşiz, aynı kanı aynı değerleri taşımaktayız diyerek Türkiye’nin Kosova’yı her alanda desteklediğinden dolayı teşekkür ederim” dedi. 

Müftü Ternava’nın konuşması sıklıkla alkışlarla kesildi. 

Katılımcıları ve bölge ülke müftülerini selamlayarak konuşmasına başlayan Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. AliBardakoğlu “İki gün içerisinde inanılmaz bir ev sahipliğine tanık olduk. Prizrenin, Kosova’nın güzel insanları, biz Türkiye olarak, Balkan ülkeleri olarak sizleri çok seviyoruz ve her zaman destek çıkmaya hazırız. Kosova bağımsızlığının ilan edildiği gün biz İstanbul’da bir konferans düzenliyorduk. Ve müftünüz Naim ternava’da oradaydı. Orada o an hepimiz Kosova bağımsızlığını dualarla karşıladık. Biz Kosova’da Sultan Murat Türbesine uğradık, daha sonra Jashari ailesinin şehit edildiği evi inceledik ve fatihalar okuduk. Gelmiş geçmiş tüm şehitlerimize, bu topraklar için hayatını vermiş tüm şehitlerimize rahmetler olsun, selamlar olsun” dedi. 

İslam Birliği Prizren Şubesi Başkanı Lutfi Balık ise  Kosova ve bölge ülkeleri müftülerini selamladıktan sonra Prizren’in tarihi bir gün yaşadığını vurguladı. Balık, tüm heyet müftüleri ve müftü temsilcilerini zikrederek “Minareler şehri Prizren’e hoş geldiniz” dedi. 

Programa daha sonra ilahilerle devam edildi. 

Programa katılımın çok büyük olduğu gözlenirken kapıda kalabalıklar oluştu.  
 
Kosova Haber 

 

  

Yorumlar