Duyuru

UNMIK Kosova için pratik çözümler istiyor

Kosova Haberleri

  /   444   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  


Genel Sekreter Ban Ki-moon bu hafta BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporda Kosova'daki güvenlik durumunu nispeten sakin fakat kırılgan olarak nitelendirdi.

Southeast European Times için Priştine'den Linda Karadaku'nun haberi -- 20/05/10


 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a göre UNMIK Kosova'nın istikrarı açısından önemini koruyor. 17 Mayıs Pazartesi günkü Güvenlik Konseyi toplantısında raporunu sunan Ban, misyonun "her iki tarafı da ilgilendiren sorunlara pratik çözümler bulunmasına tüm tarafların katılımını kolaylaştırmadaki kararlılığını sürdürdüğünü" söyledi.

Ban, UNMIK'in diyaloğu kolaylaştırma yönündeki benzersiz tutumunu sürdürdüğünü ve görev güçleri oluşturmada her iki tarafla birlikte çalıştığını belirtti. Genel sekreter, "Bir görev gücü çalışmaya başladı ve Kroi i Vitakut/Brdjani bölgesine geri dönüşlerin pratik yönlerini ele alıyor." dedi.

Yetkili, gönüllü azınlık dönüşlerinin mutlak sayılar açısından düşük olmakla birlikte arttığını kaydetti. Ban bununla birlikte, Priştine ve Belgrad'ı "Kosova kurumlarından temsilcilerin bölgesel ve uluslararası konferanslara katılımı konusuna prgmatik bir yaklaşım" benimsemeye de çağırdı.

Raporun özel bir bölümünde kuzey Kosova ele alınıyor. Ban, "Kosova hükümetinin kuzey Kosova'ya yönelik stratejisini şeffaflıktan ve yerel toplumlar ve ilgili tüm çıkar sahipleriyle diyalogdan uzak bir şekilde uygulaması halinde gerginliklerin artma olasılığı hakkında endişelerinin sürdüğünü" belirtti.

Genel sekreter, kuzey Kosova'yı etkileyen hassas meselelerin ancak yerel kaygılar ve şartlar da dikkate alınarak ilgili tüm oyuncular arasında müzakereler ve koordinasyonu sürdürerek ele alınabileceğini belirtti.

Ban'ın raporunda kuzey Kosova'daki mahkemelerin işleyişi ve elektrik dağıtımı gibi acil sorunlara da değinildi. İkinci sorunla ilgili olarak yetkili, sürdürülebilir bir çözümün zor olduğunu söyledi.

Genel sekreter, Sırbistan'ın kuzeyde elektrik dağıtımını üstlendiğini ve artık tüketicilere fatura göndermeye başladığını belirtti.

Toplantıda Kosova'yı UNMIK başkanı Lamberto Zannier temsil etti. Zannier, "toplumlar arasında belirgin bir uzlaşma sürecinin olmamasının zorluk oluşturmaya, ekonomik güçlüklerle de birleştiğinde toplumsal ayaklanma riski oluşturmaya devam ettiği" konusunda uyardı.

Öte yandan Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç Güvenlik Konseyi'ne hitaben yaptığı konuşmada, ülkesinin statü sorunu konusu da dahil olmak üzere Priştine ile Belgrad arasında yeni müzakereler yapılmasını savunduğunu söyledi.

Jeremiç Konsey üyelerinden uzun süreli bir çözüm bulma çabalarına destek vermelerini istedi ve Uluslararası Adalet Divanı'nın Kosova'nın bağımsızlık ilanıyla ilgili kararının stratejik uzlaşma için yeni bir kapı açabileceğini söyledi.


Bakan, "Bu yıl karşılıklı başarı yılı olabilir. Güvenlik Konseyi'ne, Sırbistan'ın esnek ve samimi bir şekilde rol almaya hazır olduğu ve niyetimizin ne ihtilafı dondurmak, ne zafer kazanmak ve de kimseyi sindirmek olmadığına dair güvence vermek isterim." şeklinde konuştu.

Jeremiç, statüyle ilgili anlaşmazlıkların pratik sorunları çözme çabalarına engel olmaması gerektiğini söyledi. Bakan Kosova makamlarını, başta hukukun üstünlüğü açısından olmak üzere pratik sorunlara getirilen statü açısından tarafsız çözümlere karşı çıkmakla suçladı.

Konseye özel vatandaş olarak Kosova Dışişleri Bakanı İskender Hiseni, Kosova'nın yeni bir otoyol da dahil olmak üzere ekonomisini geliştirme ve devlet yapıları ve kurumlarını geliştirme çabalarını özetledi.

Ancak Hiseni suçlamaktan da geri kalmadı. "Sırbistan, istikrar bozucu ve son derece engelleyici müdahalelerle yardımcı olmaktan uzak kalmayı sürdürmüştür. diyen bakan şöyle devam etti: "Kuzeydeki yasadışı yapılara yönelik teşvik ve destek devam etmiştir ve Sırbistan tarafından kuzey Kosova'da düzenlenen seçimlerin ilanı da bir başka sorumsuz ve kabul edilemez müdahaledir."

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
Event.observe(window,'load',function(){loadKeywords('/cocoon/setimes/ajax/tr/keywords/setimes/features/2010/05/20/feature-03')});  

Yorumlar