Duyuru

Karadağ seçimlerinde bozgunlar olabilir

Karadağ

  /   800   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  


Ekonomik düşüş ve yeni birleşen muhalefet Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde sürprizlere yol açabilir.

Southeast European Times için Podgorica'dan Nedjeljko Rudoviç'in haberi – 20/05/10


 

Başbakan Milo Cukanoviç ve partisi Sosyalist Demokrat Partisi (DPS) 23 Mayıs Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde 21 belediyenin 16'sında güçlü bir muhalefetle karşı karşıya gelecek.

Analistler Cukanoviç'in zafer kazanacağını öngörseler de, sürprizler olasılık dışı değil. Toplam 400 bin kayıtlı seçmenin yaklaşık üçte birini temsil eden Podgorica'da az farklı bir sonuç neredeyse kesin.

Siyasi analist ve Karadağ Avrupalı Hareketi genel sekreteri Momcilo Raduloviç SETimes'a verdiği demeçte, "DPS, muhalefetin birleşmesinden değil ekonomik kriz yüzünden en fazla hasara kuzeydeki belediyelerde uğrayabilir. Kuzeyde yaşayan halk yaşam standartlarından son derece hayal kırıklığına uğramış durumda." dedi.

Raduloviç, "Koalisyon oluşturmakla olgunluk göstermiş olsalar da, muhalefetin Podgorica'da kazanmasını beklemiyorum." şeklinde konuştu.

Karadağ'ın Sırbistan ile arasındaki gevşek birlikten bağımsızlığını ilan ettiği Mayıs 2006'da yapılan referandumdan üç ay sonra gerçekleşen bir önceki seçimlerde, muhalefet sadece Pljevlja kentinde kazanmıştı.

Muhalefet, geçen sefer evden çıkmayanların bu seçimlerde gelip oy kullanmaları halinde kazanabileceğini iddia ediyor. 2006'da muhalefet başkentte DPS ve müttefiklerinden daha fazla oy toplamıştı. Bir takım küçük muhalefet partilerinin sayıma katılmaması nedeniyle zafer Cukanoviç'in olmuştu.

Muhalefetin 12 partiden oluşan koalisyonunun belkemiğini Srcan Miliç'in Sosyalist Halk Partisi, Andrija Mandica'nın Yeni Sırp Demokrasisi ve Nebojsa Medojeviç'in Değişim Hareketi oluşturuyor.

İktidar partisi Meclis Başkanı Ranko Krivokapiç'in Sosyal Demokrat Parti'sinin (SDP) desteğine güveniyor. Partiyse böyle bir olasılığı belirsiz bir şekilde öneriyor.

Kampanya sürecinde Cukanoviç seçmenlere Karadağ'ın bağımsızlığını geri almasına yardım ettiğini hatırlatıyor.

Liberal Parti, Boşnak Partisi ve Arnavut Demokratik Birliği ve bazı belediyelerde de SDP'den oluşan bir koalisyon olan partisi zafere hâlâ güveniyor.


Bundan dört yıl önce, Sosyalist Halk Partisi (SNP) ve Yeni Sırp Demokrasisi Sırbistan'dan ayrılmaya karşı çıkmışlardı ve Cukanoviç bu partilerin hala Karadağ'ın bağımsızlığını baltalamaya çalıştıklarını iddia ediyor.

Geçtiğimiz hafta lider, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in Karadağ'ın parçalanmış muhalefetinin arkasındaki itici güç olduğunu ve danışmanlarından birisinin buna yardım etmekle görevli olduğunu ileri sürdü.

Ancak muhalefet liderleri bağımsızlığı sorguladıklarını reddediyorlar. Partiler, ülkenin zayıf düşen ekonomisini ele almak ve organize suçla mücadele etmek için parlamento seçimleri için bastıracağını söylüyorlar.

Raduloviç, "Karadağ'ın devlet statüsünün tekrar devreye girmesi, muhalefetin önemli bir sorun olarak ekonomiye eğilemediğini, fakat aynı zamanda yetkililerin eski bir hikayeyi tekrarlamaktan çok gerçek bir reforma geçme ve kaliteli bir program önermedeki isteksizliğini de gösteriyor." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
Event.observe(window,'load',function(){loadKeywords('/cocoon/setimes/ajax/tr/keywords/setimes/features/2010/05/20/feature-02')});  

Yorumlar