Duyuru

“Kosova’nın Kederi Bizim Kederimiz, Sevinci Bizim Sevincimizdir”

Türkiye Haberleri

  /   658   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

Başbakan Hashim Thaçi ve beraberindeki heyetin Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerinden sonra iki Başbakan ortak basın toplantısı düzenledi. Thaçi, Erdoğan'a "abim" diye seslenirken, Erdoğan "Kosova'nın kederi bizim kederimizdir. Kosova'ınn sevinci bizim sevincimizdir" dedi. 

Erdoğan: Kosova'nın kederi bizim kederimizdir. Kosova'ınn sevinci bizim sevincimizdir. Bugüne kadar bağımsızlığını ilan ettiği andan itibaren bu olaylara hep böyle baktık süreci de hep böyle takip ettik. Avrupa Atlantik perspektifinin barış ve istikrara katkı sağlayacağına inanıyoruz ve buna yönelik bir çok girişimlerimiz oldu ve bundan sonra da devam edeceğiz.

Dışişleri bakanlığ bu konuyla ilglii çalışmalarını sürdürüyor. Bunu değerli kardeşimle de konuştuk. Çok verimli bir ziyaret olacak ayrıca 4 gün önce malum Zonguldak'ta yaşanan Kömür ocağı faciasında dün ziyaretimi yapmıştım ve yapılan can siperane çalışma neticesinde 400 kişilik arama ekibinin çalışmaları neticesinde oradaki kardeşlerimize ulaşıldı. Ancak arzuladığımız gibi gerçekleşmedi. 30 kardeşimizin 28'ine ulaşıldı. İlk tespitlere göre ebediyete intikal ettikleri anlaşılıyor. Biz kendilerine Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağolsun diyoruz. Gerek Bakan arkadaşlarıma, TTK'nın Genel Müdür ve yöneticilerine gayret sarfeden oradaki kardeşlerime ve 4 gün süresince gerçekten bütün ekipleri, ekimanları ile orada bulunan Kızılay'a başta yöneticileri olmak üzere oradaki ekiplerine çok çok teşekkür ediyorum.

Emekleriyle çaylarıyla, kahveleriyle oradaydılar. Tekrar başımız sağolsun diyorum ve sözü kardeşime bırakıyorum' dedi.

Kosovo Başbakanı Haşim Taçi: "Sayın Başbakan benim büyük abim Erdoğan. Özellikle Türkiye'ye ziyaret etmem için gönderdiğiniz davet için teşekkür etmek istiyorum. Türk halkını Kosova devletini tanıdığı için teşekkür etmek istiyorum. Türk halkı Kosova'yı tanıyan ilk devlettir. Biz iki dost ve kardeş halkız. Dini birliğe sahip ortak paydalarımıza sahibiz.

Biraz önce yaptığımız Libya, Yunanistan, Katar liderleriyle yaptığınız görüşmeden dolayı teşekkür ediyoruz. Gelecekte daha olumlu bir süreç gelişeceğini umuyoruz. Kosova devleti barış istikrar getirdiği bölgeye. Biz tüm bölge ülkeleriyle iyi ilişkiler kurduk. İkili ilişkiler Sırbistan ile de kurmak için iradeye sahibiz. Kosova'yı daha sağlam temellere kurmak istiyoruz. Kosova herkesin ülkesi olsun Arnavutların, Boşnakların, Türklerin. Devamlı desteğiniz, katkılarınız için teşekkür etmek istiyorum. Biz biraz önce 4 işbirliği anlaşması imzaladık. Gelecekte bunu takip edecek başka anlaşmalarda olacaktır. Daha derin işbirliğimiz de olacaktır. İşbirliğimiz hem diplomatik hem ekonomik, hem kültürel ve savunma alanında Sayın Kardeşim Erdoğan ile bu teyit edilecektir. Çok iyi hissediyorum kendimi. Yabancı yatırımı çekmek için çok iyi bir ortam oluşturduğunuz için. Şimdi Türk yatırımcılar Kosova'da en güçlü yatırımcılardan 4'ü. Bugün bunu vesile ederek her zaman bekliyoruz sizleri de Kosova'ya. Sosyal refah için Kosova yeni bir ülke, yeni opsiyonların yeni imkanların ülkesidir. Çok inanıyorum ki bizim işbirliğimiz daha çok büyüyecek ve gelişecektir.

SORULAR

Sayın Başbakan, Türkiye'nin İslam Ülkeleri'nin Kosova'yı tanıma konusunda ne gibi şeyler yapıyorsunuz? Az önce imzalanan 4 anlaşmanın önemi ne idi?

Erdoğan: Ben hanımefendiye tespiti dolayısıyla ne yazık ki haklısın diyorum. İKT örgütü üyelerinin Kosova'yı tanımakta şuan bulundukları noktadan çok daha ilerde olması gerekirdi. Ne yazık ki istediğimiz noktada değiller. Bugün tekrar Suriye ile Katar ile Libya ile görüştük. İnanıyorum ki bu üç ülke ile görüşmeleri takip edeceğiz. İKT'da bu çalşımaların daha da yaygınlaşmasını istiyoruz. Şuan 69 ülke bunu tanımış vaziyette. Olayı biraz daha sıkıştırırsak arzulanan sayıya ulaşma fırsatımız olacaktır. Biz de takip ediyoruz edeceğiz Taçi kardeşimin de takibiyle neticeye ulaşacağız.

Ben Kosova Başbakanı ve hükümeti halkı adına Zonguldak'taki olaydan dolayı başsağlığı diliyorum.

Kosova hükümeti Türkiye hükümeti ile stratejik ortak olarak çalışmaktadır. Biraz önce imzaladığımız anlaşmalarda bunu teyit etmektedir.
 
Kosova Haber 
  

Yorumlar