Duyuru

Sırbistan'da savaş suçları kararları öfkeyle karşılandı

Sırbistan

  /   684   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  


Parlamentonun Srebrenica katliamını kabul etme hamlesi Sırp savaş mağdurları gruplarını kızdırdı.

Southeast European Times için Belgrad'dan Bojana Milovanoviç'in haberi – 24/05/10


 

Sırbistan parlamentosu 1995 Srebrenica katliamını kınayan bir bildirgeyi onayladı ve şimdi de Sırplara karşı işlenen savaş suçlarını kınayan ikinci bir bildirgeyi geçirmeye hazırlanıyor. İki savaş suçları grubuna ayrı muamele etme kararı tartışmalara yol açtı.

Sırp kurbanların ailelerini temsil eden dernekler bunun saygısızlık olduğunu ileri sürüyorlar. Dernekler milletvekillerinden eski Yugolavya'daki ihtilaflar sırasında işlenen bütün savaş suçlarını kapsayan tek bir belgeyi kabul etmelerini istiyorlar.

Krajina ve Hırvatistan'daki Kayıp ve Maktul Aileleri Derneği başkanı Cedomir Mariç, "Neden bazı kurbanlar diğerlerinden ayrı tutuluyor, neden bazılarına avantajlar veriliyor ve neden suçun ağırlığı sadece rakamlarla ölçülüyor?" diye soruyor.

Mariç, pek çok Sırp kurbanın canavarca bir şekilde öldürüldüğünü ve şimdi de "aşağılanıp küçültüldüğünü" söylüyor.

SETimes'a konuşan Mariç, "Eski Yugoslavya'daki çatışmalarda yaklaşık 47 bin Sırp -Slovenya'dan Kosova ve Metohija'ya kadar- öldürüldü ve bunların 4600'ü halen kayıp olarak kayıtlı." dedi.

Muhalefet partileri de konuya ağırlıklarını koydular. Sırbistan Demokrat Partisi'ni temsil eden milletvekili Slobodan Samarciç'e göre iktidar partisinin yaklaşımı hatalı.

"İlk önce bir kurban grubunu, Srebrenicalı Boşnak kurbanlar ve diğer Müslüman kurbanları ayırdılar, şimdi de Sırplardan oluşan başka bir grup ortaya çıktı." diyen Samarciç şöyle devam etti: "İlk bildirge uluslararası kullanım içindi, bu seferki yurtiçi kullanım ve çoğunluk nüfusu için."

Ancak Sırbistan'da bazı kesimler parlamentonun Srebrenica'yı özellikle belirtme kararını memnuniyetle karşıladı.


Edebiyat Profesörü Ljubodrag Kesiç, "Srebrenica bizim için büyük bir utanç kaynağıdır ve parlamento bizim bunu kınamamıza araç olan bir belgeyi geçirmekte haklıdır." diyerek şöyle devam etti: "Birileri Sırp halkı adına masum insanları katletmiştir ve böyle bir şeyin bir daha asla olmaması için bununla yüzleşmemiz gerekiyor."

Srebrenica'daki katliamı kınayan belge Mart ayı sonlarında kabul edilmişti. 1990'lar sırasında Sırplara karşı işlenen bütün suçları kapsayan yeni bildirge ise Haziran ayında kabul edilecek.

Meclis Başkanı Slavica Cukiç-Dejanoviç, yeni bildirgede suçlar belli suçlar belirtilmemekle birlikte Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Kosova'daki Sırp halkının çektiği acıların vurgulanacağını söyledi.

Cukiç-Dejanoviç, kendi deyimiyle Balkanlar'daki nihai uzlaşmanın temeli olduğu için parlamentonun komşu ülkelerin parlamentolarını da Sırplara karşı işlenen bütün suçları kınamaya çağıracağını belirtti.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
Event.observe(window,'load',function(){loadKeywords('/cocoon/setimes/ajax/tr/keywords/setimes/features/2010/05/24/feature-02')});  

Yorumlar