Duyuru

Karadağ muhalefeti zafer elde edemedi

Karadağ

  /   975   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

Milo Cukanoviç ve partisi DPS'ye karşı sonunda birleşmelerine rağmen, Karadağ'daki muhalefet partileri sandıkta eksik kaldılar ve sonunda SDP başkentte "galibi belirleyen parti" oldu.

Southeast European Times için Podgorica'dan Nedjeljko Rudoviç'in haberi -- 24/05/10


 

Karadağ'ın iktidar partisi Sosyalist Demokratik Partisi (DPS), 23 Mayıs Pazar günü yapılan yerel seçimlerde en fazla belediyede kazanan parti oldu. Fakat parti, Podgorica'da tek başına iktidar olamayacak. Bunun yerine Ranko Krivokapiç liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti'den (SDP) destek görmek zorunda kalacak. Ön sonuçlara göre, DPS liderliğindeki koalisyon Podgorica il meclisinde 28 sandalyeye sahip olurken, birleşik muhalefetin 24, SDP'nin ise beş sandalyesi olacak.

Muhalefet partileri, birleşik bir cephe için nihayet bir araya gelmeleri sonrasında yerel seçimlerde bir atılım umut etmişlerdi. Fakat Başbakan Milo Cukanoviç'in DPS'si tahtaları yine silip süpürerek seçim yapılan 14 belediyenin yedisinde -Bar, Danilovgrad, Savnik, Zapljak, Berane, Bijelo Polje ve Rozaje- mutlak zafer kazandı.

Parti beş diğer belediyede koalisyon kurmak zorunda kaldı. Podgorica'nın dışında, partinin Ulcinj ve Andrijevica'da SDP ile Plav ve Kolasin'de de küçük etnik Arnavut partileri ve sivil gruplarla ittifak kurması gerekiyor.

DPS karşıtı muhalefet sadece Pljevlja ve Pluzine'de zafer kazanabildi. Yine de Podgorica'nın kendi belediye meclisine sahip bir kısmı olan Golubovci'de çoğunluğu elinde tutuyor.

Bu arada Krivokapiç'in SDP'si de kendisini gıpta edilen "galip belirleyici" rolünde buldu.

Parti genel başkan yardımcısı Vujica Lazoviç gazetecilere verdiği demeçte, "Bütün vatandaşların çıkarına çalışacağız ve seçimlerden sonra yine halka danışacağız, çünkü [Podgorica] şehri onlara aittir. Kurulacak il idaresi için potansiyel ortaklarla koalisyonlara girilirken, nihai önceliklerin neler olacağına da vatandaşlar karar verecek." dedi.

Analist Milos Besiç, "Podgorica'daki seçimlerin tek galibi SDP'dir." diyerek şöyle devam etti: "Parti kurucularının genç aydınlar, ilerlemeci bir seçmen kitlesinden oluştuğu açıktır. DPS göreceli olarak galiptir."

Besiç'e göre, seçimler muhalefet için yaprak dökümü oldu. Analist, "12 parti birleşmişti, ciddi bir koalisyon oluşturmuşlardı ama yine de DPS'yi tehdit edemediler." şeklinde konuştu.


Diğer yandan muhalefet liderleri, seçim süreciyle ilgili "önemli sayıda şikayet" olduğunu ileri sürerek Podgorica'daki sonuçları tanımayı reddediyorlar.

Liderler, seçmenlerin sandık merkezleri arasında mekik dokuduğu ve muhtemelen seçmen listeleriyle oynandığı seçimlerde çok sayıda usulsüzlük gerçekleştiğini ileri sürüyorlar.

Bu arada muhalefet SDP'ye kur da yapıyor. Başkentte olası bir koalisyonla ilgili görüşmelere sürüyor.

Muhalefet lideri Nebojsa Medojeviç, "Statükoyu isteyip istemedikleri konusunda karar verebilirler ve büyük sözlerden sonra kaçıncı defa DPS, Milo Cukanoviç ve [görevdeki Belediye Başkanı Miomir Mugosa'nın] yanına dönebilir veya bizimle gelebilirler." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
Event.observe(window,'load',function(){loadKeywords('/cocoon/setimes/ajax/tr/keywords/setimes/features/2010/05/24/feature-01')});  

Yorumlar