Duyuru

Makedonya, ülkedeki yatırım ortamını daha cazip kılıyor

Makedonya

  /   927   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  


Uzmanlar, reform yönelimli makroekonomik politikanın uygulanması ve doğru iş ortamının ayarlanmasıyla, Makedonya'nın doğrudan dış yatırımı artıracağına inanıyorlar.

Southeast European Times için Üsküp'ten Goran Trajkov'un haberi – 27/05/10


 

Dünya Bankası'nın 2010 İş Raporu'na göre, IMF ve Banka gibi uluslararası kurumlar 2008-2009 döneminde dünyanın en reformcu üçüncü ülkesi seçilen Makedonya'nın iş alanındaki ilerlemesini tanımaya devam ediyorlar. Analistler, ülkenin yatırım ortamını iyileştirme çabalarının kaydadeğer olduğu konusunda birleşiyorlar.

Heritage Foundation'ın Uluslararası Ticaret ve Ekonomi Merkezi Müdürü Terry Miller SETimes'a verdiği demeçte, "Makedonya %10'luk bir sabit bireysel gelir ve kurumlar vergisi belirledi ve sermaye kazanımları vergisini kaldırdı, bu da onu Avrupa'nın rekabet gücü en yüksek iş ortamlarından biri haline getiriyor." dedi.

Ülkenin emek piyasasının esnekliği alanındaki reformları ve yatırımlara düzenleme getirmesi ekonomisinin Vakfın 2010 Ekonomik Özgürlük Endeksi'ndeki en yüksek puanlı iyileşmelerden birisini elde etmesine olanak sağladı.

Yatırımcılara kur yapan diğer tedbirler arasında Makedonya, minimum idari şartları azalttı. Ülke modern bir elektronik emlak kadastrosu, bir elektronik vergi ödeme sistemi, tek adımlı şirket tescili ve sınır ticareti uygulamaya koydu.

Analistler, bankaların geçtiğimiz günlerde açıkladıkları faiz oranlarını düşürme planlarının da diğer bir olumlu sinyal olduğuna inanıyorlar.

Hükümet de, Başbakan Nikola Gruevski'nin Aralık ayında iş dünyası liderlerinden oluşan bir heyet eşliğinde Türkiye'ye yaptığı ziyaret gibi saldırgan bir şekilde yatırım olanakları arıyor. Makedon-Türk Ticaret Forumu'nda, yüzlerce Türk ve Makedon şirket CEO'su bu fırsatları araştırdı.

Bundan kısa bir süre sonra, Türkiye Dışişleri Bakan Ahmet Davutoğlu Türk firması TAV'ın Makedonya'ya girişini "Türkiye ve TAV için özel bir açıklık" olarak nitelendirdi. Davutuğlu, "Bugünden itibaren yatırımcıları daha da fazla yatırım yapmaları için destekleyeceğiz." diye de ekledi.

Makedon hükümeti geçtiğimiz ay düzenlenen Şangay 2010 Expo'da özellikle değerli bir fırsatı değerlendirdi. Meclis Başkanı Trayko Veljanovski başkanlığındaki üst düzey bir heyet, Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao, Başkan Yardımcısı Xi Jinping ve Meclis Başkanı Wu Banguo ile bir araya geldi.

Veljanovski, "İki devlet arasındaki işbirliği farklı alanlarda daha da genişleyecek ve biz de özellikle ekonomik işbirliği olmak üzere faaliyetlerimizi güçlendirmeye hazırız." dedi.

FON Üniversitesi Ekonomi Öğretim Görevlisi Mirko Tripunovski, hükümeti makroekonomik reform politikasına ek olarak, Üsküp yakınlarındaki Bunarcık'ta ikinci serbest ekonomi bölgesinin açılması ve ABD'li Johnson Controls ve Johnson Metty firmalarının ülkeye girişinin yeni bir safhanın başlangıcının sinyallerini verdiğini söyledi.

Johnson Controls Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su John Barts da şirketinin faaliyet gösterdiği şartlardan memnun olduğunu söyledi. Barts, "Makedon hükümet son derece bağlılık gösterdi ve yetkililere çabalarımıza verdikleri destekten ötürü teşekkür etmek isterim." dedi.


Tripunovski de SETimes'a verdiği röportajda, "Çok sayıda başka firma projelerini bitiriyor ve son anlaşmaları imzalamayı bekliyor, bu da yabancı firmaların girmesi için yavaş yavaş yer açıldığını gösteriyor." dedi.

Yetkili, ekonomik kriz yüzünden projelerini durduran yatırımcıların bunları yakında tekrar devreye sokmalarını beklediğini de söyledi.

Ancak zorluklar da yok değil. FON'dan Doç. Dr. Mariya Zarezankova-Potevska SETimes'a verdiği demeçte, "Pek verimli olmayan bir hükümet ve kurumsal bürokrasi sorunu devam ediyor. Bu durum mahkemelerde de aynı." dedi. Zarezankova-Potevska, hükümet güçlükleri aşmak için her türlü çabayı göstermekle birlikte, yolsuzluğun kökünü kazıma amaçlı çabaların özellikle önemli olduğu ve bunun da işlerin doğru yönde ilerlediğinin bir işareti olduğunu belirtti.

Öğretim üyesi, "Dış yatırımcılar sıklıkla bölge çapında bir etki alanı istiyorlar ve birçoğu Balkanlar'da zaten faaliyet gösteriyor ve Makedonya'yı da kapsıyor. Geriye bir tek bunlara Makedonya'yla ilgili cazip bağlantıları göstermek kalıyor." şeklinde konuştu.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
Event.observe(window,'load',function(){loadKeywords('/cocoon/setimes/ajax/tr/keywords/setimes/features/2010/05/27/feature-02')});  

Yorumlar