Duyuru

İşsizlik ve pahalılık Kosova'yı vurdu

Kosova Haberleri

  /   555   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

BM'nin araştırmalarına göre, İşsizlik ve pahalılık Kosova'daki istikrarı ciddi şekilde tehdit ediyor.
Çarşamba, 28 Mayıs 2008 18:02

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yapılan kamuoyu yoklamalarında, işsizlik ve pahalılığın Kosova'daki istikrarı ciddi şekilde tehdit eden unsurların başında yer aldığı ortaya çıktı.

Yüzde 45'lerin üstünde olan işsizlik ve Kosovalıların yaşam standardının kaldıramayacağı fiyat artışları, UNDP'nin araştırmalarına göre Kosova'da istikrarı önemli ölçüde sarsabilecek boyutlara ulaşmış bulunuyor. Kosova'nın nihai statüsüyle ilgili belirsizlikler gibi daha önce büyük sıkıntılara yol açan siyasi sorunların artık vatandaşı kaygılandıran sorun olmaktan çıktığı, ekonomik sorunların ağırlığını hissettirmeye başladığı görülüyor.

UNDP Kosova Ofisi Ekonomik Kalkınmadan Sorumlu Program Analisti Levent Koro, araştırma sonuçlarının bazı çarpıcı gerçekleri gün yüzüne çıkardığını ve Kosova'daki istikrarı güvenliğe bağlı gelişme ya da sorunlar değil, ilk sırada sürekli olarak artış gösteren işsizlik ve önüne geçilemeyen pahalılığın tehdit ettiğini belirtti. "İşsizlik, düşük gelir seviyesi, temel gıda ürün fiyatlarının artması, UNDP'nin son olarak yaptığı kamuoyu araştırmalarında, vatandaşların karşılaştığı en büyük sıkıntıların başında
bulunduğunu gösterdi" diyen Koro, vatandaşlardaki ekonomik sıkıntıların giderek derinleştiğine dikkat çekti.

Levent Koro, Kosova'da sosyal patlama tehlikesinin büyüdüğünü, ancak bağımsızlığın ilan edilmesinin bu patlamayı ertelediği yönündeki sosyologların görüşüne katıldığını dile getirdi. "Bağımsızlığın ilan edilmesi sosyal gerginliği kısmen erteledi ve insanlarda bağımsızlığın bütün dertleri ortadan kaldıracağı yönünde beklenti var" şeklinde konuşan Koro, bunun mümkün olmadığını, gerçekleri insanlara söylemenin en doğrusu olduğunu, bu anlamda işsizliğin kısa bir süre içinde çözülemeyeceğinin anlatılması gerekliliğine işaret etti.

Kosova'daki ekonomik sıkıntılara yatırım hacminin artmasını çözüm olarak gören ancak, yatırımların da kaliteli olması gerektiğinin altını çizen Koro, "Özel sektöre büyük hacimlerde kaliteli yatırımlar yapılması şarttır. Kosova ancak bu şekilde ekonomik kalkınmayı sağlayabilir" diye konuştu.

Kosova'da düşük gelir seviyesinin yaygın olması sebebiyle temel gıda ürünlerini alamamaktan şikayet eden vatandaşlar, meyve sebze pazarında fiyatların el yaktığını söylediler.
 

Kosova'nın başkenti Priştine'de mağazalar yüzde 50'ye varan fiyat indirimlerine rağmen satış yapamazken, evlerine ekmek götürebilmek için şantiyelerde buldukları günlük işlerde çalışan Kosovalılar, "Hükümetin duruma el atması lazım.Biz işten kaçmıyoruz, çalışmak istiyoruz" diyerek isyan etti.  

  

Yorumlar