Duyuru

AB bakanları Sırbistan'ın SAA anlaşmasının önünü açtı

Sırbistan

  /   765   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

LÜKSEMBURG, Lüksemburg -- AB dışişleri bakanları 14 Haziran Pazartesi günü AB üye ülkeleri parlamentolarını bloğun Sırbistan ile arasındaki İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nı (SAA) imzalanmasından iki yıl sonra onaylamaya başlamaya davet etme kararı aldılar. Farkı, BM savaş suçları mahkemesi Başsavcısı Serge Brammertz'in Sırbistan'ın son dönemde işbirliği hakkında olumlu değerlendirmede bulunması yarattı. Rapor, İngiltere ve Hollanda'nın SAA'nın onay sürecinin devamına uzun zamandır karşı tutumlarına son vermesine yol açtı.

Ancak Brammertz, AB'nin Sırbistan'a eski Bosnalı Sırp komutan Ratko Mladiç'i tutuklaması yönünde baskı yapmaya devam etmesi konusunda ısrar ediyor. Lüksemburg'da bir araya gelen AB bakanları, Lahey mahkemesiyle tam işbirliğinin Sırbistan'ın AB üyelik sürecinin devamı için şart olduğunu kaydettiler.

Ayrı bir gelişmede, Hırvat basınında Pazartesi günü yer alan haberlerde Brammertz'in Hırvatistan hakkındaki raporunun AB bakanlarını yargı faslıyla ilgili katılım müzakerelerinin 30 Haziran'da yapılacak bir sonraki hükümetler arası konferansta başlatılmasına izin vermeye ikna etmeye yetecek kadar lehte olduğu bildirildi. Brammertz, Zagrep 1995 Fırtına Operasyonu ile ilgili kayıp "topçu günlüklerinin" yerlerinin tespitinde sınırlı başarı kaydetse de, arama çalışmalarının devam edeceğine inandığını belirtti.

Bakanlar Arnavutluk'u da değerlendirerek ülkede devam eden siyasi çıkmaza son verilememesinden duydukları endişeyi dile getirdiler. Konsey, muhalefetteki Sosyalist Parti milletvekillerinin parlamentoya geri dönmesine karşın, seçim şeffaflığıyla ilgili krizin AB üyeliğini hala tehlikeye attığı sonucuna vardılar.

Konsey genel olarak Balkan ülkelerinin kilit alanlardaki reformları uygulama çabalarını memnuniyetle karşılarken, hukukun üstünlüğü, yolsuzluk ve organize suç alanlarındaki güçlüklerin aşılmasının önemini vurguladı. (BBC, RTS, B92, Beta, Tanjug, Reuters, Jutarnji List, HRT, HINA, Ora News, Shekulli, Telegrafi - 14/06/10) setimes

  

Yorumlar