Duyuru

AB, BH ile vize görüşmelerine başladı

Bosna Haberleri

  /   705   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

 

Bosna-Hersek başbakanı ülkesinin AB ile vizesiz rejim konusunda anlaşmaya varmak için gereken bütün şartları yerine getirmeye kararlı olduğunu söyledi.

(AP, EurActiv, Xinhua, Balkan Insight, B92, Fena, Avrupa Komisyonu - 26/05/08)

photo

 

AB, Bosna-Hersek'in (BH) Birlik ile uzun zamandır ertelenen üyelik öncesi anlaşmayı imzalamasına üç hafta kala, 26 Mayıs Pazartesi günü ülkeyle vize serbestleştirme görüşmelerini Brüksel'de başlattı.

Avrupa Komisyonu (AK) Bakan Yardımcısı Jacques Barrot müzakerelerin resmen başlaması münasebetiyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "Vizesiz seyahat konulu diyaloğu başlatarak, Avrupa Birliği Bosna-Hersek vatandaşlarının serbest dolaşımına ilişkin ortak amaca ulaşmadaki kararlılığını kanıtlamaktadır." dedi.

AB, BH vatandaşlarının şu anda karşılaşmakta oldukları vize kısıtlamalarını ülkenin bir dizi şartı yerine getirmesi sonrasında kaldıracak. Barrot, önümüzdeki birkaç hafta içine BH makamlarının eline yerine getirilmesi gereken bütün kriterleri ayrıntılı bir şekilde anlatan bir yol haritası geçeceğini belirtti.

Barrot, AB'nin alınmasını isteyeceği tedbirler arasında biyometrik pasaportların çıkarılması, ülke sınırlarına yeterli koruma sağlanması ve organize suç, yolsuzluk ve kaçak göçle mücadele edilmesini saydı.

AB'nin adalet ve içişlerinden sorumlu baş yetkilisi görevini bu ayın başlarında Franco Frattini'den devralan Barrot, müzakere sürecinin ne kadar süreceği konusunda yorum yapmaktan kaçındı. Ancak yetkili, BH'nin AB şartlarını yerine getirmek için çabuk adımlar atabileceğine olan güvenini dile getirdi.

Komiser, müzakerelerin hızının "Bosna'nın gerekli şartlar ve reformları yerine getirme becerisi tarafından belirleneceğini" vurguladı.

Pazartesi günkü törene katılan BH Başbakanı Nikola Spiriç, müzakereleri başlatma kararını memnuniyetle karşılayarak bunun ülkesindeki "Avrupa fikirini güçlendireceğini" söyledi.

Balkan Insight tarafından Brüksel'de "Yol haritasındaki bütün şartları yerine getirmeye kararlıyız." şeklindeki sözleri kaydedilen Spiriç şöyle devam etti: "Hedefimiz bütün Bosna-Hersek vatandaşlarına yönelik vizesiz rejimdir."

AK, tam vize serbestleştirmesi yolundaki ilk adımı, geçen yıl bütün Batı Balkan ülkeleriyle vize kolaylaştırma anlaşmaları imzalayarak attı. 1 Ocak'ta yürürlüğe giren anlaşmalarla, AB ülkeleri için vize ücreti 60 avrodan 35 avroya düşürüldü. Çocuklar ve emekliler gibi belli kategoriler içinse hepten kaldırıldı.

Anlaşmalarla, öğrenciler, sporcular, kültür çalışanları, gazeteciler, tıbbi tedavi ihtiyacı olan kişiler ve AB şirketleriyle birlikte çalışan işadamları gibi birçok başka grup için de vize işlemleri basitleştirildi ve hızlandırıldı.

Ardından AK, süreci 1 Ocak 2009'da tamamlamak amacıyla bütün Batı Balkan ülkeleriyle teknik vize serbestleştirme görüşmelerini başlatma kararı aldı.

Pazartesi günkü törene katılan AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn, bütün BH vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı sağlama amaçlı müzakerelerin başlatılmasını memnuniyetle karşıladı.

"Bu, hareket serbestliği sayesinde AB'yi ilk elden deneyimleme fırsatına sahip olacak genç nesil için özellikle iyi bir haberdir." diyen Rehn şöyle devam etti: "Vizesiz seyahat iş için, böylelikle ekonomik gelişim ve istihdam için de son derece önemlidir."

Komiser, AB'nin BH ile İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nı (SAA) 16 Haziran'da imzalayacağını da doğruladı. Bloğa nihai üyelik yolundaki ilk adım olarak görülen anlaşmanın daha sonra bütün AB üye ülkeleri tarafından onaylanması gerekiyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar