Duyuru

Diplomasi Günlüğü: Hırvat ve Türk dışişleri bakanları biraraya geldi

Bosna Haberleri

  /   463   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

 

Ankara'daki görüşmelerde gündemin başında Akdeniz Projesi yer aldı. Bu hafta ayrıca: BH Cumhurbaşkanlığı Reisi Haris Silayciç ABD'yi ziyaret etti ve Papa 16.Benedikt Arnavut rahiplerle görüştü.

photo

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Jandrokoviç (solda) ve Türk mevkidaşı Ali Babacan 23 Mayıs Cuma günkü görüşmeleri sonrasında ortak basın toplantısı düzenlediler. [Getty Images]

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Jandrokoviç Türk mevkidaşı Ali Babacan ile 23 Mayıs Cuma günü Ankara'da bir araya geldi. Bakanlar Akdeniz Birliği projesini görüştüler ve hem Hırvatistan hem de Türkiye'nin 2005 yılında başladıkları AB üyelik müzakerelerinin ilerlemesini gözden geçirdiler. Toplantı sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Babacan, Türkiye'nin Akdeniz Birliği'ne karşı olumlu bir bakış açısı olduğunu, ancak konuyla ilgili değerlendirmesini henüz tamamlamadığını söyledi.

***

Bosna-Hersek (BH) Cumhurbaşkanlığı Reisi Haris Silayciç ABD ziyaretini 26 Mayıs Pazartesi günü tamamladı. Silayciç burada Cuma günü St. Louis'de 13. Kuzey Amerikalı Boşnaklar Kongresi toplantısına katıldı ve Washington'da turizm de dahil olmak üzere çeşitli Amerikan sektörlerinin temsilcileriyle bir araya geldi.

***

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Korgeneral Dimitrios Grapsas, Türk mevkidaşı Yaşar Büyükanıt'ın davetlisi olarak resmi bir ziyaret için 25 Mayıs Pazar günü Türkiye'ye geldi. Grapsas iki ülke arasındaki meseleleri gözden geçirmeyi ve savunma sektöründeki ikili işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

***

Papa 16. Benedikt, 23 Mayıs Cuma günü Vatican'da Arnavutluk'tan gelen bir grup rahiple bir araya geldi. Papa din adamlarına Arnavut Katolik Kilisesi içindeki birlik çabalarını sürdürmeleri yönünde çağrıda bulundu.

***

Bulgaristan Ekonomi ve Enerji Bakanı Petar Dimitrov ve Almanya'nın Bulgaristan Büyükelçisi Michael Geier iki ülke arasındaki bir dizi teknik işbirliği anlaşmasının sonuncusunu 26 Mayıs Pazartesi günü imzaladılar. Anlaşmada, Almanya'dan Bulgaristan'a ekonomi ve istihdamı artırma, mesleki eğitim, meteoroloji çalışmaları ve Rodop Dağları'ndaki imar faaliyetlerinde kullanılmak üzere 4 milyon avroluk bağış yapılması öngörülüyor.

***

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Theodoros Kassimis hafta sonu İtalya'nın güneyindeki Rumca konuşulan köyleri kapsayan gezisine devam ederek yerel yetkililer ve sakinlerle görüştü. Kassimis, "Gençlerin köklerini koruyup Yunanistan'a yaklaşmalarını sağlamak için daha yakın ve daha yaratıcı ilişkiler kurmamız gerekiyor." dedi.

***

Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile 22 Mayıs Perşembe günü İstanbul'daki Çırağan Sarayı'nda bir araya geldi. Fischer Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'ni de ziyaret etti ve bir Türk-Avusturyalı İş Konseyi toplantısına katıldı.

(Çeşitli kaynaklar 20/05/08 - 27/05/08)

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar