Duyuru

SEECP liderlerinden bölgesel işbirliği geliştirme sözü

Dünyadan Haberler

  /   243   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

 

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Sürecinin 11 üye ülkesi, Avrupa-Atlantik entegrasyon yolunda bölgesel işbirliği ve ortak çabaları geliştirme sözü veren bir bildirgeyi Çarşamba günü kabul ettiler. Ülkeler, Kosova'nın bağımsızlığı konusunda görüş farklılıklarını da kabul ettiler.

(AP, DPA, Balkan Insight, Sofia Echo, SNA, BTA, Dnevnik, ANA-MPA, Beta, B92, MIA, Makfax, Turkish Press, Bulgar Hükümeti - 21/05/08)

photo

Zirveye Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev (ortada) ve Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (SEECP) ülkeleri dışişleri bakanları ve devlet başkanları katıldı. [Getty Images]

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (SEECP) ülkelerinin liderleri, 21 Mayıs Çarşamba günü Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısındaki Pomoriye kentinde sona eren zirvede, bölgesel işbirliğini geliştirme sözü veren bir ortak bildirge imzaladılar.

Liderler, 11 ülkenin bölgesel Avrupa-Atlantik enegrasyonu yolunda birlikte çalışmaya olan bağlılıklarını da tazelediler.

Çarşamba günkü toplantıya başkanlık eden Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev, "Bana göre, ortak bir metinde karar kılmayı ve bölgedeki bütün ülkelerin işbirliği sürecini geliştirme yönündeki siyasi iradesiyle ilgili net bir mesaj göndermeyi başarmış olmamız çok büyük önem taşıyor." dedi.

Bulgaristan'ın bir yıllık dönem başkanlığının sonu olan zirveye cumhurbaşkanları olarak Makedonya'dan Branko Zrvenkovski, Sırbistan'dan Boris Tadiç ve önümüzdeki 12 ay boyunca bu gevşek gruba başkanlık edecek olan Moldova'dan Vladimir Voronin katıldı. Yunanistan ve Karadağ'ı başbakanları Kostas Karamanlis ve Milo Cukanoviç temsil etti. Bulgaristan'ın girişimiyle 1996 yılında kurulan örgütün diğer üyeleri Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Romanya ve Türkiye.

SEECP dönem başkanlığını devralan Moldova cumhurbaşkanı AB üyeliğinin ülkesi için öncelik olduğunu söyledi.

Voronin Bulgaristan'ın İngilizce basılan gazetesi Sofia Echo'da yayınlanan sözlerinde, "SEECP ülkelerimizin bölgesel güçlükler ve sorunları halletmekte tek bir politika izlemesinde etkili bir araçtır." dedi.

Resmi gündemde Bulgaristan'ın SEECP başkanlığıyla ilgili bir rapor ve Genel Sekreteri Hido Bisceviç'in de toplantıda yer aldığı Bölgesel İşbirliği Konseyi'nin (RCC) 2008-2009 çalışma programının kabulü de yer aldı.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Stanişev, bölge ülkelerini Kosova'nın bağımsızlığıyla ilgili farklı görüşlerinin bölgenin gelecekle ilgili ortak hedeflerine ulaşmasını önlememesini sağlamaya çağırdı.

Salı günü, üye ülkelerin dışişleri bakanlarının bir toplantısı vardı. Sırbistan'dan Vuk Jeremiç, Kosova'dan "onun bölgedeki bağımsız bir ülke olduğunu ima edebilecek bir bağlamda" bahseden bir bakanlar arası bildirgenin onaylanmasını engelledi.

Sırp heyeti daha sonra Bulgaristan'ın başkanlığını Kosova Dışişleri Bakanı İskender Hiseni'ye yer vermekle eleştirerek, eski Sırp eyaleti adına konuşma hakkının sadece UNMIK'e ait olduğunda ısrar etti. UNMIK siyasi direktörü Jolyon Naegele'nin Hiseni'nin konferansta söz almasına izin vermesi üzerine Tadiç ve Jeremiç salonu terk ettiler.

Jeremiç'in BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a UNMIK yetkilisine örgüt talimatlarını çiğnediği için yaptırım uygulanmasını istediği bir mektup gönderdiği bildiriliyor.

Belgrad merkezli B92 radyosuna verdiği demeçte "BM'nin açık talimatı, UNMIK temsilcilerinin geçici Priştine kurumlarının temsilcilerine konuşma hakkı verme yetkisine sahip olmadıkları şeklindedir." diyen Jeremiç şöyle devam etti: "Naegele bu direkt talimatı ihlal etmiştir. Resmi bir protesto çektik ve bu davranışından ötürü kendisi hakkında disiplin işlemi yapılmasını bekliyoruz."

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar