Duyuru

Radikal Parti üyesi koalisyon anlaşmasında Belgrad belediye başkanı oldu

Sırbistan

  /   475   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

 

SRS-DSS-SPS anlaşmasının Belgrad'da imzalanması sonrasında, Avrupa yanlısı blok Sosyalistlerle ulusal düzeyde bir koalisyon kurmak için mücadele ediyor.

Southeast European Times için Belgraddan Davor Konjikusiç'in haberi - 29/05/08

photo

Sırbistan Radikal Partisi üyesi Aleksandar Vuciç Belgrad'da basın toplantısı düzenledi. [Davor Konjikusiç]

Belgrad'ın yeni belediye başkanı, Sırbistan Radikal Partisi (SRS) liderlerinden biri olan Aleksandar Vuciç. SRS ve Sırbistan Demokratik Partisi (DSS) ve Sırp Sosyalist Partisi (SPS) liderliğindeki iki bloğun temsilcileri koalisyon anlaşmasını 28 Mayıs Çarşamba günü imzaladılar.

Vuciç en demokratik şekilde çalışma istediğini belirterek, Belgrad sakinlerine yeni koalisyonun onların çıkarlarına odaklanacağını söyledi. "Başlıca konularımız ... altyapıyı iyileştirmek ve suç ve yolsuzlukla mücadele etmektir. Yaklaşık 2 milyar avroluk yatırım bekliyoruz."

Kampanya vaatlerini tutup tutmayacağı şeklindeki bir soruya Vuciç şöyle yanıt verdi: "Belgrad Manhattan gibi olacak. Yönetimimizin ilk 15 günü içinde yapmayı planladığımız şeylere inanamazsınız." Medya üçlü anlaşmayı Belgrad'da "öğle sıcağı" olarak nitelendirdi.

Sıcak hava Radikal destekçilerini durduramadı. Kalabalığın çoğu üzerinde "Kosova Sırbistan'ın kalbidir" ve "Sarıyı durdur, maviye git" gibi sloganlar yazan tişörtler giydi.

Belgrad'daki anlaşma, Avrupa yanlısı bloğun Sosyalistlerle ulusal seviyede bir hükümet koalisyonu kurmayı zor bulduğunu açıkça ortaya koyuyor. Avrupa yanlısı blok liderleri G17'den Mlacan Dinkiç ve Demokrat Partili (DS) Boyan Paytiç Sosyalistlerle ulusal, eyalet ve belediye olmak üzere tüm seviyelerde işbirliği istediklerini söylediler.

Liberal Demokrat Parti genel başkanı Cedomir Jovanoviç yeni gelişemelerden endişe duyuyor. "Belgrad Avrupalı Sırbistan'ın başkentidir." diyen Jovanoviç şöyle devam etti: "Demokratik değişimler Belgrad'da başladı ve bu kent sırf başka koalisyonların fiyatı daha yüksek diye Radikallere teslim edilemez."

Cumhurbaşkanı Boris Tadiç liderliğindeki bloğa mensup diğer yetkililer Belgrad sakinlerinin Avrupa yanlısı bir yönetime sahip olmalarının hala mümkün olduğunu düşünüyor. DS sözcüsü Jelena Trivan, "Radikaller, Sosyalistler ve Popülistler arasındaki bir koalisyon anlaşması bir kent devleti kurma yolunda atılmış bir adımdır. Bugünkü anlaşmayı böyle görüyoruz." dedi.

Sırbistan'da pek çok Demokrat Vuciç'i 1998-1999 yıllarında bağımsız medyanın canına okuyan haberleşme bakanı olarak hatırlıyor.

SRS, DSS, NS (Yeni Sırbistan) ve SPS, Güney Sırbistan'daki Leskovac kentinde başka bir belediye yönetimi kurma konusunda da anlaşmaya vardılar.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar