Duyuru

Organize işler

  /   5278   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

Bundan yaklaşık bir ay önce kaleme aldığım "Sırpların zihinsel kodları" başlıklı yazıda aynen şunları söylemiştim:

“Avrupa Birliği’ne girebilmek çabalayan Sırbistan, bu hedefe ulaşmasına engel olan safraları tek tek atıyor. Sırbistan, Slobodan Miloseviç ve Radovan Karaciç’in ardından, 26 Mayıs 2011’de yakaladığı Ratko Mladiç’i de teslim etti. Mladiç, yol arkadaşları Miloseviç ve Karadziç’le birlikte gerçekleştirdiği soykırımların hesabını vermek üzere, Lahey’deki mahkemenin huzuruna çıkarıldı. Ancak bu bile, Boşnakların yüreklerindeki sızıyı ve içlerindeki korkuyu azaltmaya yetmiyor. Çünkü Miloseviç, Karaciç, Mladiç ya da diğer Sırp savaş suçlularının Lahey’e çıkarılması, kan ve gözyaşı üzerine kurdukları düzenin ortadan kaldırıldığı anlamına gelmiyor.” Sırp Cumhuriyeti, bu satırların mürekkebi yeni kurumuşken, bu satırların tamamını haklı çıkaran bir karar aldı.

İşlediği ve işlenmesine göz yumduğu katliam ve tecavüzlerin hesabını vermek üzere, Eski Yugoslavya için Uluslararası Ceza Mahkemesi-ICYT’ye çıkarılan Mladiç, kendisini savunacak avukat için henüz karar vermedi. Mladiç’in önünde iki seçenek var: Ya mahkeme tarafından bir avukat atamasını talep edecek ya da masraflarını kendi karşılayıp, özel bir avukat tayin edilmesini isteyecek. Mladiç, atanacak bir avukatı kabul ederse, yaklaşık iki milyon Euroluk adli masrafları ICYT tarafından karşılanacak.

Buraya kadar hiçbir sorun yok gibi görünüyor ama sıkıntı tam da bu noktadan sonra başlıyor. Sırp Cumhuriyeti [Republika Srpska] Hükümeti, Ratko Mladiç`in adli savunmasına 50 bin Euroluk maddi yardımda bulunacak. SC Hükümeti, yardımın Savaş Suçu Zanlılarına Adli Yardım Vakfı tarafından yapıldığını ve kendileriyle bir alakası olmadığı iddiasında. Fakat bu vakıf, Sırp Cumhuriyeti adına ICYT’de yargılananların ailelerine yardım eden ve onlara maddi yardım sunan bir askeri teşkilat.

Aslına bakarsanız, 50 bin Euro ya da bir cent, yardımının miktarı önemli değil. Bu zaten sembolik bir yardım. Burada asıl önemli olan, Sırp Cumhuriyeti Hükümeti’nin, bir kasabın tarafında yer alarak, davaya müdahil olmaya karar vermiş olması. SC Hükümeti’nin aldığı bu kararın, Avusturyalı bir Nazi savaş suçlusunun, Avusturya Hükümeti’nden adli yardım almasından ne farkı var?

Yapılması planlanan yardımla ilgili bir diğer önemli husus ise, bu vakfın tüm giderlerinin, vergi mükelleflerinin ödediği vergilerden ayrılan fonlardan karşılanıyor olması. Bir başka ifadeyle, binlerce masum Bosnalı Müslüman’ın ailesine, evine, işine ve namusuna göz diken bir canavarın savunma masrafları yine bu insanların ödediği vergilerden karşılanacak.

Sırp Cumhuriyeti Hükümeti’nin aldığı bu kararın ardından insan ister istemez sorma ihtiyacı hissediyor: Dünyada katillerine para yardımı yapan başka bir ülke var mıdır? SC Hükümeti’nin bu kararı, savaş suçlularını ve ırkçı ideolojileri desteklediğinin ve hatta kendisini onlarla özdeşleştirdiğinin en son kanıtıdır. Dolayısıyla, Sırpların, kan ve gözyaşı üzerine kurdukları düzenin ortadan kalktığını söylemek mümkün değil. Avrupa’nın orta yerindeki organize Sırp tehlikesi, halen devam ediyor. Bu tehlikenin tek bir bertaraf yolu var: Dayton Anlaşması revize edilmesi ve Bosna-Hersek’in kalbine saplanan Sırp Cumhuriyeti [Republika Srpska] hançerinin sökülüp atılması.

Teşekkürler Fenerbahçe!

Srebrenitsa Soykırımı’nda büyük sorumluluk sahibi olan Birleşmiş Milletleri kınamak, Türkiye’den bütün Dünya’ya özgürlük, barış ve hoşgörü mesajları vermek, Türkiye`nin siyasi, sosyal ve sportif çevrelerinde Bosna-Hersek için destek ağı oluşturmayı amaçlayan “8372…” projesine desek verenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Projeye son olarak, Beko Basketbol Ligi 2010-2011 Şampiyonu Fenerbahçe Ülker takımı tam destek verdi.

Başarılarının yanında, sosyal ve toplumsal meselelere duyarlılıklarıyla da herkesin takdirini toplayan Fenerbahçe Ülker Basketbol takımının oyuncuları, Emir Preldzic, Erbil Eroğlu, Kaya Peker, Makro Tomas, Oğuz Savaş, Sarunas Jasikevicius, Tarence Kinsey,  Berkay Candan’a teşekkürü bir borç biliyorum. Darısı, diğer spor kulüplerimizin başına…

Unutmadan belirtelim: “8372…” projesine destek vermek isteyenler, www.8372.org adresinden detaylı bilgi edinebilirler.

Dünyaya Yeni Söz Gazetesi

  

Yorumlar